Antwerpen is met nieuwe Havenhuis spectaculair gebouw rijker

In Antwerpen is het nieuwe Havenhuis feestelijk geopend. Het is een van de laatste ontwerpen van de eerder dit jaar overleden toparchitecte Zaha Hadid. Zij tekende bovenop het 100 jaar oude gerestaureerde brandweergebouw een constructie die doet denken aan een schip en een diamant. "Een stad en haven als Antwerpen moet gedurfde landmarks hebben", zegt havenschepen Marc Van Peel.

Het Havenhuis aan het Kattendijkdok is het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen. Het wordt de werkplek van de 500 medewerkers die voordien verspreid zaten over verschillende vestigingen in de stad.

Het Havenhuis is nu gevestigd in de voormalige brandweerkazerne, een beschermd monument. Daarbovenop ontwierp de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid een verbluffende glazen constructie.

Ze doet denken aan een schip dat klaar is om uit te varen, en aan een diamant, met honderden driehoekige glazen facetten.

De constructie van Hadid is 100 meter lang en vier verdiepingen hoog. De werknemers in het Havenhuis kunnen via een openlucht-verbindingsbrug van het ene naar het andere deel van het gebouw wandelen.

"Een stad en haven als Antwerpen moeten gedurfde landmarks hebben", zei havenschepen Marc Van Peel (CD&V) tijdens de opening. "Het ontwerp zet onze haven nog meer op de wereldkaart en is er bovenal in geslaagd om een architecturale vertaling te geven van het succes dat onze haven over de eeuwen heen heeft gekend. Ik hoop van harte dat het ook symbool zal staan voor een nieuwe gouden tijd voor onze haven en onze stad."

De totale prijs van het nieuwe Havenhuis kan oplopen tot 75 miljoen euro, bijna drie keer meer dan zeven jaar geleden was begroot.

Dit weekend kan het publiek kennismaken met het gebouw. De komende maanden wordt in het atrium een tentoonstelling gehouden over het werk van Zaha Hadid. Het plein voor het gebouw is intussen genoemd naar de overleden toparchitecte.

Meest gelezen