Duizenden manifestanten heten vluchtelingen “welkom” in Dresden

Duizenden manifestanten zijn zaterdag in de Duitse stad Dresden op straat gekomen om hun steun te betuigen aan de vluchtelingen die in de oostelijke deelstaat Saksen neerstrijken. De deelstaat heeft al te maken gehad met verschillende gevallen van xenofoob geweld, en is ook de bakermat van de anti-islambeweging Pegida.

Op een groot spandoek stond onder meer te lezen “Vandaag de pogroms van morgen vermijden”. De betogers zongen “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here” (“Zeg het luid en duidelijk: vluchtelingen zijn welkom hier”). Alles verliep rustig. De oproerpolitie hield een oogje in het zeil. Volgens de politie waren er duizend deelnemers aan de optocht. De organisatoren spraken over 5.000 deelnemers.

“We zijn hier omdat wat gebeurt in Duitsland, en meer bepaald in Saksen, onaanvaardbaar is”, aldus een betoogster. “Haat tegenover vluchtelingen die naar hier komen omdat ze in hun eigen land niet meer kunnen leven, omdat ze de oorlog meegemaakt hebben (...), ik vind dat zoiets in een rijk land niet kan.”

In het stadje Heidenau, enkele kilometers ten zuiden van Dresden, waren er vorig weekend nog hevige rellen tussen de politie en extreemrechtse demonstranten die zich kanten tegen een opvangcentrum voor asielzoekers. Er vielen een dertigtal gewonden. Bij haar aankomst aan het opvangcentrum in Heidenau werd de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag uitgejouwd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer