"VN-tribunaal MH17 is heel slecht idee"

Het oprichten van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders die bijna een jaar geleden vlucht MH17 neerhaalden is een "heel slecht" idee. Dat zeggen strafrechtexperts zaterdag in De Telegraaf. Vrijdag maakte de Nederlandse premier Mark Rutte bekend dat zijn kabinet ernaar streeft met Maleisië, België, Australië en Oekraïne een dergelijk tribunaal op te richten.

Hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter wijst erop dat de kans op succesvolle vervolging van de daders door deze stap niet groter wordt, terwijl de kosten wel toenemen en het proces jaren in beslag kan nemen.

Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops valt hem bij en zegt dat het instellen van een VN-tribunaal het wezenlijke probleem niet oplost: de onwaarschijnlijke medewerking van Moskou: "Rusland heeft al aangegeven niet mee te willen werken met zo'n tribunaal".

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli vorig jaar boven het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergeschoten door een BUK-raket. Daarbij kwamen alle inzittenden om het leven, het merendeel Nederlanders maar ook een zestal Belgen.

Meest gelezen