De meerderheid van de producten zoals patat, aardappelkroketten en rösti is bestemd voor het buitenland. Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste afnemer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag.
In 2015 produceerden Europese fabrikanten voor 3,8 miljard euro aan diepvriespatat. Ongeveer eenderde daarvan kwam uit Nederlandse fabrieken.
Dat komt neer op ruim 1,6 miljard kilo friet, een hoeveelheid die gelijkstaat aan de wekelijkse consumptie van tien puntzakken patat van 175 gram per Nederlander. België produceert bijna een kwart van de Europese bevroren aardappelproducten.
Vriesvak
Beide landen zijn al jaren de belangrijkste Europese producenten van friet en andere aardappelproducten bestemd voor het vriesvak.
Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen een belangrijke afnemer, maar neemt ook bijna 16 procent van de Europese productie voor zijn rekening. Duitsland komt op plaats vier met 8 procent.