© Belga

Moordproces tegen Vlaams parlementslid gaat op 4 december van start

Het moordproces tegen Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF) en Sylvia B., zijn voormalige parlementaire medewerkster met wie hij een relatie zou gehad hebben, zal op maandag 4 december van start gaan en drie weken in beslag nemen. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank woensdag beslist. Christian Van Eyken en Sylvia B. moeten zich verantwoorden voor de moord op B.’s ex-man Marc Dellea. Beiden ontkennen elke betrokkenheid bij die feiten.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van Eyken. In oktober 2015 werd Sylvia B. dan door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord en op 27 januari was het de beurt aan Christian Van Eyken. Een dag later werd de man al vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was.

Onschendbaarheid

Begin 2017 sloot de onderzoeksrechter zijn dossier af en maakte het over aan het parket. Dat liet de onschendbaarheid van Christian Van Eyken opheffen en vervolgt zowel de parlementariër als zijn assistente voor moord. Beiden hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea met klem ontkend.

“Ik word van moord beticht omdat ik het gebouw in kwestie om 1 uur heb verlaten”, zei Van Eyken in het parlement toen zijn onschendbaarheid werd opgeheven. “In het dossier zit een attest van de wetsdokter die zegt dat de moord begaan is om 21 uur van dezelfde dag, dus 20 uur later.”

Die wetsdokter zal nu door de rechtbank verhoord worden, naast een reeks andere getuigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer