Geen zware vrachtwagens voor en na school in Kortrijk

Kortrijk wil bij de start van het nieuwe schooljaar af van het zware werfverkeer aan de scholen. Een uur lang voor de eerste schoolbel en een halfuur lang na het einde van de schooltijd zullen zware trucks niet in de schoolomgeving mogen rijden.

De regeling is het resultaat van overleg tussen de Bouwunie, de Confederatie Bouw en de stad Kortrijk. Het verbod, dat enkel voor werfverkeer van meer dan vijf ton geldt, is uniek in Vlaanderen.

Experts hopen alvast dat het plan navolging krijgt in andere steden. "Want veiligheid is te belangrijk", zegt Vincent ­Decruyenaere van Bouwunie West-Vlaanderen. Ook het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) vindt het charter "een heel belangrijk signaal". De Fietsersbond vraagt zelfs dat alle binnensteden in Vlaanderen zwaar vrachtverkeer bannen. In het charter staat ook dat aan­nemers de weg voor de schoolpoort proper moeten houden.

Het gaat om een herenakkoord, boetes worden er dus niet opgelegd. Maar bij klachten van ouders, leerlingen of bewoners grijpt de stad wel zo snel mogelijk in.

In de provincie Limburg gaat de politie dan weer streng controleren op gordeldracht, foutparkeren en overdreven snelheid in de omgeving van de scholen. Dat gebeurt in het kader van de actie "Veilig Schoolverkeer", die loopt in alle Limburgse politiezones en door de provincie wordt gecoördineerd, zo schrijft Het Belang van Limburg. Het Limburgse parket ondersteunt de actie en zal opgestelde pv's prioritair behandelen.

Meest gelezen