Brits undercoverschandaal eist ook slachtoffer in Belgisch voetbal

Jimmy Houtput neemt ontslag als voorzitter van OH Leuven nadat zijn naam vermeld werd in het undercoverschandaal dat momenteel het Engelse voetbal op stelten zet. Dat meldt Houtput op Facebook. "Deze beslissing mag in geen enkel geval aanzien worden als een schuldbekentenis in het recent verschenen artikel, maar is het gevolg van een opeenstapeling van teleurstellingen die veel ruimer liggen", benadrukt hij evenwel.

jvh, jtp, gma

In een recent artikel van de Telegraph wordt aangegeven dat OHL zich actief heeft aangeboden om te helpen TPO-regels te omzeilen. Ik kan hierbij aangeven dat dit niet klopt", aldus Houtput, die bijna twee jaar voorzitter was van OHL. "Als de media deze opportuniteit gebruiken om mezelf en de club meteen te linken aan schandalen, dan is dat een zoveelste voorbeeld van een zieke wereld waar een perceptie creëren nodig is om sensatie te organiseren. Noch ikzelf, noch de collega's van OHL zouden enige overeenkomst afsluiten die in strijd is met de reglementen."

"De voetbalwereld is een jungle die gedomineerd wordt door makelaars, die soms zelfs beweren wedstrijden te kunnen beïnvloeden, en door ego's op en naast het veld. Zelfs de pers verliest zijn objectiviteit als het over voetbal gaat en creëert vlotjes mee sensatie en perceptie. Deze perceptie is belangrijker geworden dan de realiteit. Dit is niet mijn natuurlijke habitat en ook niet wie ik ben als mens. Gezien ik nooit uit enig eigenbelang ben gestart is het ook makkelijk om toe te geven dat deze leefomgeving niets voor mij is. In de jungle van de voetbalwereld kan ik niet zijn wie ik echt ben."

Verhaal Daily Telegraph

Donderdagavond maakte de Daily Telegraph een nieuwe episode bekend in het Engelse voetbalschandaal omtrent corruptie en omstreden transfers. Daarbij dook ook de naam van Houtput op. OHL had er volgens de krant wel oren naar om mee te werken aan illegale transferpraktijken en zo de “third party ownership” te kunnen omzeilen. Dat betekent dat een speler eigendom is van een derde partij en dat is door de FIFA wereldwijd verboden.

Via spilfiguur Pino Pagliara, de corrupte makelaar, kwam OHL in the picture. De Daily Telegraph wilde weten of Jimmy Houtput en OHL konden meewerken om de "third party ownership" te omzeilen. Zo zou OHL een fictieve investeringsmaatschappij kunnen opzetten die handelt in spelers, om zo de financiële rechten van die spelers schijnbaar bij OHL te stallen. Houtput liet wel weten daarmee heel veel regels te overtreden.

De dag na het telefoongesprek kwam Houtput met een ander voorstel op de proppen via sponsordeals. OHL zou dan later een percent verdienen op de doorkoopsom van de spelers. Houtput hoopte zo ook om talenten binnen te halen zonder extra financiële inspanningen. "We kunnen dit wel niet op papier zetten", zo liet Houtput weten in een telefoontje aan de Britse krant. Uiteindelijk ging de deal weliswaar niet door.

Houtput reageerde gisteren al aan de Telegraph. Volgens de voorzitter heeft OHL nooit regels gebroken. "Als een professionele club is OHL onderhevig aan heel wat regels. De club volgt die regels ook en zal nooit de third party ownership-regels breken", zo luidt het. Vanochtend besliste Houtput dan toch ontslag te nemen als voorzitter van de tweedeklasser.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL