Toeristen slapen weer op straat maar kunnen terug naar hotels, Thomas Cook repatrieert Belgen

© EPA

Voor de tweede nacht op rij hebben toeristen buiten geslapen op het Griekse eiland Kos. Ze durven niet meer in hun hotels slapen na de zware aardbeving, want er zijn nog steeds naschokken. Intussen legt Thomas Cook een speciale vlucht in om landgenoten terug naar ons land te vliegen.

Guy Stevens

© AFP

De situatie op Kos lijkt zich stilaan te normaliseren: op één hotel na zijn alle verblijfplaatsen voor toeristen opnieuw stabiel en veilig verklaard. Dat wil zeggen dat er opnieuw in de hotelkamers geslapen kan worden. Momenteel zijn er wel nog kleine naschokken, maar schade veroorzaken die niet meer.

Toch hebben heel wat toeristen de afgelopen nacht nog op straat geslapen. Dat deden ze omdat ze bang zijn na wat er gebeurd is. “Bij ons zijn het vooral de kinderen die schrik hebben”, zeggen Steve De Jonckheere en Elfie Feys in VTM Nieuws. “Telkens je de kamer binnengaat, zijn er nog schokken. Zij denken dan meteen dat er opnieuw een aardbeving is. Ze durven gewoon niet meer binnen.”

Speciale vlucht

© AFP

Thomas Cook België legt zaterdagnamiddag een speciale vlucht in om 76 klanten die in het hotel Continental Palace verbleven, te repatriëren. De touroperator doet dit, omdat deze reizigers niet meer in hun hotel kunnen overnachten en omdat er op dit ogenblik geen mogelijkheden zijn om al deze reizigers onder te brengen in andere hotels op Kos voor de rest van hun verblijf.

De repatriëringsvlucht zal landen op de luchthaven van Frankfurt, Duitsland. Thomas Cook zal hen met de bus naar Brussels Airport brengen. De hele terugreis worden de gerepatrieerden begeleid door twee mensen van Thomas Cook Special Assistance Team. “Al deze reizigers krijgen automatisch de terugbetaling van de niet-genoten nachten”, zo meldt Thomas Cook België in een persbericht.

© AFP

Wat de andere reizigers uit andere hotels op Kos en Bodrum betreft, benadrukt Thomas Cook dat de situatie weer stabiel is. Thomas Cook begrijpt dat de reizigers schrik hebben, maar benadrukt dat er geen reden toe is: “Alle hotels zijn grondig gecontroleerd en veilig bevonden. Iedereen kan zijn vakantie dus voortzetten in het geboekte hotel. Er is geen reden voor een algemene repatriëring.”

TUI: “Alle reizigers hebben hotelkamer”

Reisorganisatie TUI legt geen speciale vlucht in. “Al onze reizigers zijn ondergebracht in hotels en iedereen kan de nacht doorbrengen in een hotelkamer. Ondanks wat schade hier en daar zijn alle hotels weer operationeel, op een hotel in Kos stad na”, stelt TUI. De vluchten naar Kos, Rhodos, Bodrum en Marmaris lopen zaterdag opnieuw volgens planning, aldus nog de reisorganisatie.

Volgens TUI zijn er de voorbije nacht wel nog wat naschokken geweest, maar is dat een normaal verschijnsel en is de rust intussen teruggekeerd. “Iedereen pakt zijn vakantie opnieuw op, hoewel bij een aantal mensen de schrik nog niet is weggeëbd. Onze reisleiding maakt extra rondes langs de hotels om mensen te woord te staan”, aldus TUI.

LEES OOK: Bekend Vlaams acteurskoppel moest vluchten voor dodelijke aardbeving: “Leven was in gevaar”

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen