Leger zit zwaar verveeld met brandbom in kazerne Heverlee

Onbekenden slaagden erin de kazerne van Heverlee binnen te dringen. © BELGA

Het leger zit zwaar verveeld met een onopgemerkte inbraak in de kazerne van Heverlee. Onbekenden legden er brandbommen onder een rij militaire voertuigen. In de legerbasis zijn zowel Special Forces als een onderdeel van de militaire inlichtingendienst gelegerd, én is er extra bewaking.

wer, phu, hs

De inbraak in de kazerne kwam maandagochtend aan het licht nadat een militair een gat had ontdekt in het veiligheidshek rond Kwartier Commandant de Hemptinne. Nadat hij alarm had geslagen, gaf de commandant de opdracht de kazerne te doorzoeken. Toen pas kwam de ernst van de inbraak aan het licht. Onder een rij geparkeerde Unimog-vrachtwagens werden zes plastic flessen ontdekt, gevuld met een ontvlambare stof. De daders hebben volgens onze informatie verschillende keren geprobeerd om de lonten aan te steken.

Defensie sloeg groot alarm toen de ernst van het incident aan het licht kwam. Politie, brandweer en ook de ontmijningsdienst Dovo kwamen ter plaatse. Ook de generale staf van het Belgische leger en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) werden op de hoogte gebracht.

Voorval roept vragen op

Het voorval roept immers grote vragen op: na de aanslagen in Parijs is in alle legerkazernes in ons land dreigingsniveau 3 van kracht. Dat betekent dat sindsdien ook de kazerne in Heverlee extra wordt bewaakt en dat iedereen er op scherp staat.

Toch wisten de daders de patrouillerende militairen te verschalken en konden ze ongezien de basis binnendringen, hun brandbommen plaatsen en weer naar buiten glippen.