Erdogan: 'Als Poetin zo zeker is van zijn stuk, dan moet hij maar met bewijzen komen'

© epa

© AP

thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: null

Ankara heeft vorige week een Russische bommenwerper neergeschoten om de (lucratieve) handel in olie te beschermen van door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) beheerste gebieden in Syrië. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd op een persconferentie in Parijs. De Turkse president Erdogan is niet opgezet met de verwijten. 'Als Poetin zo zeker is van zijn stuk, dan moet hij maar met bewijzen komen.'

mtm, km

'We hebben voldoende redenen om ervan uit te gaan dat de beslissing om ons vliegtuig neer te halen, gedreven was door de wil om de oliebevoorrading naar Turks grondgebied, recht naar de havens waar de olie op vrachtschepen geladen wordt, te beschermen.'

De olie wordt geproduceerd 'in gebieden die door IS en andere terreurorganisaties gecontroleerd worden', zei Poetin, informatie die hij recent gekregen had. De informatie bevestigt, 'jammer genoeg', dat deze olie 'op industrieel niveau vervoerd wordt naar Turkije'. Met het neerhalen van de Soechoj-bommenwerper moesten, aldus het Russische staatshoofd, de transitroutes in Noord-Syrië beschermd worden die de olie naar tankers in (Turkse) havens brengt. Volgens Poetin slaagden al heel wat Russische vliegtuigen erin om zulke tankers te bombarderen.

De Turkse president is niet opgezet met de uitlatingen van Poetin. 'Turkije haalt zijn olie en gas uit legale bronnen zoals bijvoorbeeld Rusland', zo reageerde Erdogan. 'En als Poetin zo zeker is van zijn stuk, dan moet hij maar met bewijzen komen.'

Niet voor het eerst

Niet voor het eerst beschuldigt Poetin Turkije hiervan. Net nadat de Russische SU-24 door Turkse F-16's was neergehaald, had hij de Turken verweten 'medeplichtigen van terroristen' te zijn en dat olie vanaf IS-gebied naar Turkije getransporteerd wordt. De olieverkoop is een van de belangrijkste inkomsten voor IS, dat grote gebieden in Syrië en Irak bezit.

Volgens diverse media haalde de Russische president nog een argument aan: het Turkse bedrijf dat in de verdere distributie van de IS-olie voorziet (en ook andere smokkelwaar uit Syrië en Irak controleert) is in handen van Erdogans zoon Bilal. Op die manier zou de Turkse staat schuldig zijn aan medeplichtigheid met de terreurgroep IS.

Volgens Poetin waren de meeste wereldleiders met wie hij op de klimaatconferentie gesproken heeft, het met hem eens dat het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig niet noodzakelijk was.

Obama roept Rusland en Turkije tot de orde: ‘Concentreer je op IS’

© AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland en Turkije duidelijk gemaakt wat hen te doen staat. Beide landen zouden zich beter concentreren op de ‘gemeenschappelijke vijand’, de terreurorganisatie IS. Dat zei Obama dinsdag tijdens een onderhoud met zijn Turkse collega in Parijs.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin gingen ook dinsdag verder met moddergooien, een week nadat de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de Turks-Syrische grens.

De VS steunt het recht van Turkije om zijn luchtruim te verdedigen, zei Obama na het onderhoud in de marge van de klimaatconferentie. 'We hebben gesproken over de manier waarop Turkije en Rusland zouden kunnen samenwerken om de spanning te verminderen. Ik zei aan Erdogan dat we allen een gemeenschappelijk vijand hebben en dat is IS, en ik wil er zeker van zijn dat we ons concentreren op deze bedreiging.'

De Turkse premier Ahmet Davutoglu riep eerder vandaag op om communicatielijnen tussen Turkije en Rusland te openen om incidenten zoals het neerhalen van het Russische vliegtuig te voorkomen.

Rusland heeft economische sancties tegen Turkije afgekondigd. Volgens de Russsische president schoot Turkije het vliegtuig neer om de handel in olie van IS te beschermen, iets wat Turkije met klem ontkent.