Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

Terroristen planden "grotere aanslag" dan aanval van gisteren

Arrestatie van een 30-jarige verdachte in Ripoll.Beeld EPA

De Spaanse politie heeft vier verdachten gearresteerd in verband met de aanslagen in Catalonië. De aangehouden leden van de bende zijn tussen 21 en 34 jaar oud. Over de leeftijd van andere verdachten is nog niets bevestigd. 

Tijdens een politieoperatie in Cambrils, op anderhalf uur van Barcelona, werden voorbije nacht vijf vermoedelijke terroristen gedood. Ook daar probeerden terroristen met een busje in te rijden op voetgangers en vielen er verschillende gewonden. De daders droegen valse bommengordels en verwondden mensen met een bijl en messen. 

Vier andere verdachten zijn intussen ook opgepakt. Van hen zouden er drie uit Marokko en een uit Spanje komen. Geen van hen had een voorgeschiedenis van terreurgerelateerde feiten.

Terroristen planden "grotere aanslag" dan aanval van gisteren
Beeld AFP

De terroristen zouden in de plaats Alcanar, ten zuiden van Barcelona, hebben verbleven en van daaruit hun aanslagen hebben voorbereid. Dat is ook de plaats waar eerder deze week een explosie in een huis werd gehoord, waarbij een dode viel.

Terroristen planden "grotere aanslag" dan aanval van gisteren
Beeld EPA

Grotere plannen

Het oorspronkelijke plan van de terreurcel, zo vermoeden de Spaanse veiligheidsdiensten, was nog groter en bedoeld om nog veel meer slachtoffers te maken, maar op het laatste moment moesten ze hun plannen wijzigen.

Plan A van de terreurcel was vermoedelijk om met een grote vrachtwagen, gevuld met gasflessen, toe te slaan in Barcelona. Bedoeling was de vrachtwagen te laten ontploffen in het centrum van de stad, met een enorme ravage tot gevolg. Maar het lukte de terroristen niet bruikbare gasbommen te maken.

Getuige daarvan de explosie in Alcanar, een stadje tussen Barcelona en Valencia, op woensdag. In de uitvalsbasis van de terroristen kwam het tot een gasontploffing waarbij één dode viel. Onder het puin trof de politie volgens Spaanse media meer dan honderd gasflessen aan.

De terroristen slaagden er dus echter niet in om bruikbare gasbommen te maken. Daarom gingen ze over op het plan om met een vrachtwagen, uit noodzaak zónder gasflessen toe te slaan in Barcelona. Maar omdat niemand daar een geschikt rijbewijs voor had, moesten ze overgaan tot een derde plan.

Omdat ze geen grote vrachtwagen konden huren, besloten de terroristen drie lichtere vrachten te huren. Daarmee reed een van hen in op een menigte op Las Ramblas, een van de drukste plekken van Barcelona. Een ander deel van de terreurcel pleegde in de nacht van donderdag op vrijdag een tweede aanslag in de badplaats Cambril, op zo'n honderd kilometer van Barcelona.

De vijf mannen vluchtten weg nadat ze werden tegengehouden aan een politiecontrole. Op de promenade in Cambrils reden ze vervolgens in op agenten en voetgangers. De politie schoot de mannen dood. Hun bomgordels bleken later vals te zijn.

Hoofdverdachte

De Spaanse krant El Mundo meldt dat de 17-jarige Moussa Oukabir gezien wordt als de hoofdverdachte van de aanslag op de Ramblas. Er wordt vanuit gegaan dat hij de bestuurder was van de bestelwagen. Volgens sommige Spaanse media zou hij geïdentificeerd zijn als één van de mannen die doodgeschoten werden in Cambrils.

Hij is de broer van Driss Oukabir, die zichzelf aangaf in Ripoll. Het was ook via de identiteitspapieren van Driss Oukabir dat de twee bestelwagens die bij de aanslag gebruikt werden, gehuurd zijn in Santa Perpetua de Mogoda, een gemeente in de provincie Barcelona. Driss Oukabir vertelde de agenten op het bureau dat zijn identiteitsbewijs was gestolen. Hij ontkent iets met de terreurdaad op de Ramblas te maken te hebben.

Bij de aanslagen in Catalonië kwamen zeker 14 mensen om het leven. 130 anderen raakten gewond.