© W&F

Bibliotheek Driehoek sluit drie maanden voor renovatie

Na de installatie van de zelfbedieningstations in bibliotheek Driehoek in Ekeren, volgt een volledige renovatie van het gelijkvloers. Voor deze werken sluit de bib van 1 augustus tot en met 6 november 2017. Tijdens de werken worden alternatieve locaties voorzien en krijgt de lezer extra gunstige leenvoorwaarden. Op dinsdag 7 november kunt u opnieuw terecht in de vernieuwde bibliotheek.

Marc Wouters

“Er komt meer ruimte om de klanten te begeleiden en te inspireren”, zegt Eveline Potters, adjunct-bibliothecaris. “Het gelijkvloers wordt ontmanteld, uitgezonderd van de onlangs geopende zelfbedieningstations en de vernieuwde balie. Er komt een volledig nieuwe indeling, een nieuwe vloer, een likje verf en een deel van het meubilair wordt vervangen. Op de eerste verdieping voeren we enkele aanpassingen door, die het gevolg zijn van de herindeling van het gelijkvloers.”

Voor en tijdens de werken weten de bibliotheekmedewerkers wel wat doen. In totaal moeten ze 58.000 stuks aan materiaal inpakken, en demonteren ze alle rekken. Om beurten trekt één van hen naar de alternatieve bibliotheeklocaties om daar de bezoekers een helpende hand te bieden.

Het gelijkvloers wordt in drie zones opgedeeld: jeugd, markt en muziek. In de jeugdzone komt een leesnestje voor kleuters. In de marktzone verschijnt een koffiebar met tabletlounge, waar de bezoekers kranten en tijdschriften, maar ook literatuur kunnen raadplegen. Een derde zone is voorbehouden voor alles wat met muziek te maken heeft. De oude jukebox krijgt een touchscreen, en geeft toegang tot verschillende digitale muziekdragers.

“Uniek in Vlaanderen”, weet Eveline Potters. De stad doet hiervoor beroep op Cultuurconnect. Dat is een labo voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapshuizen, op zoek naar oplossingen voor digitale uitdagingen in onze samenleving, en dat in opdracht van de Vlaamse overheid.

Jongeren uit deeltijds onderwijs

“In de muziekzone komt ook een podium, waar vooral Ekers talent welkom is”, zegt Eveline Potters. Omwille van de herschikking op het gelijkvloers, verschuift de collectie op de eerste verdieping en worden rekken vervangen.

Kopspel vzw uit Borgerhout is verantwoordelijk voor de uitvoering van de vernieuwingswerken in de Ekerse bibliotheek. Zij zijn de winnaar van een wedstrijd die door de stad werd uitgeschreven. Kopspel voert opdrachten uit voor een brede cultuursector in Vlaanderen. Het constructie-atelier maakt onder meer decors, tentoonstellingen, meubels en podiuminfrastructuur. In het atelier wordt gewerkt met jongeren uit het deeltijds onderwijs en met jongeren die via speciale tewerkstellingsstatuten terug aansluiting willen vinden bij het reguliere arbeidscircuit.

Alternatieve biblocaties

In het dienstencentrum Hagelkruis in het Klein Hagelkruis kunnen tijdschriften en een selectie jeugdboeken en strips ontleend worden. Daar zijn ook kranten te lezen. Geleende materialen kunnen hier worden binnengebracht.

Verder zijn er in Ekeren drie ­bibliotheekpunten: Hof De Bist (Veltwijcklaan 252), EVA centrum (Kattenberg 54) en Jeugddienst ’t Velt (Veltwijcklaan 19). Op die drie punten kunt u kranten en tijdschriften lezen. Materialen inleveren kan niet.

Van zaterdag 24 juni tot en met zaterdag 29 juli wordt het aantal materialen dat u kunt ontlenen verdubbeld. De leentermijn wordt automatisch verlengd tot na de periode van de sluiting. U kunt altijd materiaal gratis laten overbrengen vanuit een andere Antwerpse bibliotheek. Raadpleeg de website om de openingsuren van de locaties te kennen.

www.ekeren.be