Direct naar artikelinhoud

Geen derde steunpakket voor Grieken, eurogroep morgen verder

De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) dinsdagavond telefonisch met elkaar besloten. Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk.

Geen derde steunpakket voor Grieken, eurogroep morgen verder
Beeld reuters

Het verzoek om een nieuwe lening van 30 miljard wordt nog wel nader bestudeerd, maar dat kan volgens de eurolanden niet ingewilligd worden zonder hervormingen en bezuinigingen. Het verzoek dat Griekenland vandaag indiende is dus van tafel.

Voor een verlenging van het lopende hulpprogramma was de goedkeuring nodig van een aantal parlementen, waaronder het Duitse en Nederlandse. Op deze korte termijn is dat niet meer te regelen. 'Het programma is over om middernacht', twittert de Slowaakse minister Peter Kazmir.

Woensdagochtend gaat de eurogroep opnieuw telefonisch overleggen, zo liet een woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem weten. Griekenland moet nu met een nieuw voorstel komen. Daarover wordt zeker niet voor het referendum zondag besloten en het zal gepaard moeten gaan met saneren en hervormen.

Meer Griekenland

Volg de laaste ontwikkelingen over Griekenland in ons liveblog.

Twitter bericht wordt geladen...

Tweejarig steunpakket

In de dinsdag verstuurde brief wilde de regering-Tsipras een nieuw tweejarig steunpakket dat loopt via het Europese noodfonds ESM om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken, in combinatie met een sanering van de Griekse schuldenlast.

Ook verzocht Griekenland om 'herstructurering' van eerdere leningen uit het steunprogramma dat vandaag afloopt. Herstructurering betekent een langere aflossingstermijn zodat de Griekse schuld 'op termijn houbaar wordt'. Totdat overeenstemming over een nieuwe lening is bereikt, zou het huidige programma om een faillissement te voorkomen moeten worden verlengd.

Twitter bericht wordt geladen...

De Griekse premier Alexis Tsipras geeft een toespraak in Athene.Beeld ap

Weinig kans

De Eurogroep (de vergadering van ministers van Financiën van de Eurozone) vergaderde dinsdag over het verzoek, maar de kans op steun leek al bij voorbaat niet erg groot. Bondskanselier Merkel gaf al eerder aan hier niet over te willen onderhandelen voor het referendum van aanstaande zondag.

Ook vanuit de andere landen klonken weinig enthousiasme voor het voorstel. Premier Mark Rutte zei open te staan voor nieuwe gesprekken, maar niet over een nieuw steunpakket. Wel sprak hij over een 'drama voor de Griekse bevolking'. We zullen de Grieken 'altijd humanitair bijstaan', voegde hij eraan toe.

Het Griekse referendum over het Europese reddingsplan werd zaterdag door president Tsipras bekendgemaakt. De Griekse regering gaf er meteen een negatief stemadvies bij. Dat schoot de andere eurolanden in het verkeerde keelgat.

Twitter bericht wordt geladen...