Direct naar artikelinhoud

'Schutter Tunesië trainde in jihadkamp met daders Bardo-museum'

De 24-jarige Seifeddine Rezgui, de man die afgelopen vrijdag met een kalasjnikov en granaten 38 mensen ombracht op een toeristenstrand in Tunesië, zat begin dit jaar in een jihadistisch trainingskamp in Tunesië. Hij trainde daar samen met de mannen die verantwoordelijk waren op de aanslag op het Bardomuseum in Tunis afgelopen maart.

en
Bloemen op het strand voor de slachtoffers.Beeld getty

Dat schrijft persbureau AP op gezag van een hoge Tunesische veiligheidsofficier. De Tunesische premier Habib Essid had eerder gezegd dat Rezgui niet in beeld was geweest van de veiligheidsdiensten. Ook zou hij Tunesië nooit hebben verlaten. De uitlatingen van de officier spreken dat dus tegen. Bovendien zou de dader op hetzelfde moment in het trainingskamp hebben gezeten als de daders van de museum-aanslag.

Het onderzoek naar de bloedige aanslag is in volle gang. De Tunesische autoriteiten hebben gisteren meerdere verdachten van betrokkenheid aangehouden. Zij zijn allen Tunesiër.

Schade

Het ministerie van Toerisme schat dat de sector dit jaar bijna een half miljard euro zal mislopen doordat toeristen het land voorlopig links laten liggen.

Een afbeelding afkomstig van de islamitische terroristische organisatie IS zou de schutter Seifeddine Rezgui tonen.Beeld afp