© AP

Griekenland heeft IMF om uitstel van betaling gevraagd

De ministers van Financiën van de eurozone hebben het nieuwe Griekse voorstel dinsdagavond afgewezen na een conference call die iets langer dan een uur duurde. De eurogroep zit woensdag wel opnieuw met de Griekse regering samen. Intussen heeft Griekenland het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om uitstel gevraagd voor de betaling van de bijna 1,6 miljard euro, die het land tegen middernacht had moeten betalen.

Griekenland heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ondertussen om uitstel gevraagd voor de betaling van de bijna 1,6 miljard euro die het land tegen middernacht had moeten betalen. Dat heeft de Griekse vicepremier Yannis Dragasakis gezegd. “We hebben bij het IMF een aanvraag ingediend opdat de instelling de betaling zou uitstellen tot de maand november”, zei Dragasakis in een interview op de staatszender RTE. Het IMF had Griekenland de Grieken al uitstel gegeven en toestemming verleend om alle betalingen voor juni te bundelen op het einde van de maand.

Nadat het maandag tot een vertrouwensbreuk kwam tussen de EU en Grieks premier Alexis Tsipras, werd dinsdag opnieuw op topniveau overlegd tussen de Grieken en hun schuldeisers. Met een naderende deadline voor de terugbetaling van een lening van 1,6 miljard euro aan het IMF als een zwaard van Damocles boven zich, deed de Griekse regering dinsdagmiddag uiteindelijk een allerlaatste voorstel, in een ultieme poging nog een akkoord te bereiken over nieuwe noodhulp voor Griekenland.

Concreet vroeg Tsipras de Griekse schuldeisers (naast het IMF ook de ECB en de eurogroep) een nieuw steunpakket, in de vorm van een nieuwe, tweejarige overeenkomst met het noodfonds ESM. Het zou gaan om het derde programma sinds het euroland in 2010 in financiële moeilijkheden raakte, en zou gedurende twee jaar de Griekse financieringsnoden moeten opvangen en een akkoord over een schuldherschikking moeten bevatten.

Amateurisme

Maar zoals verwacht wees de eurogroep dat nieuwe voorstel af. De financiënministers hadden dinsdagavond om 19 uur een conference call, maar enthousiast waren zij zoals verwacht niet. Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende tweede hulpporogramma was volgens hen niet mogelijk. Woensdag houdt de eurogroep een nieuwe conference call. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem laat weten dat die om 11.30 uur van start gaat, maar die timing kan nog wijzigen.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis kondigde aan dat de regering dinsdagavond nog een tweede brief zal sturen met nieuwe voorstellen voor economische hervormingen, die nieuwe financiële steun mogelijk moeten maken. “Daarop schoten verschillende ministers in een colère”, zegt de ingewijde. Ze maakten zich kwaad over het onsamenhangende verhaal van de Grieken. “Er was veel onbegrip voor de manier van werken van de Griekse regering, om niet te zeggen het amateurisme”, klinkt het.

Verscheidene ministers hebben naar verluidt het gevoel dat de strategie van Varoufakis past in de campagne van de Griekse regering in de aanloop naar het referendum van zondag. Ze denken dat Athene een nieuw voorstel wil lanceren waarvan het achteraf kan zeggen dat het afgeschoten werd door de eurogroep. “Deze regering lijkt de eurogroep meer bezig met haar eigen overleven dan met het Griekse volk”, luidt het scherp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer