© HBvL

Verdediging dossier Aquino wil eerst klacht tegen speurders afgehandeld zien

De verwerping van twee cassatieberoepen in het dossier Aquino dinsdag zijn geen overwinning voor de raadslieden van de verdediging, maar ze blijven toch meer belang hechten aan de verdere evolutie van de klacht met de burgerlijke partijstelling tegen speurders van de Hasseltse federale gerechtelijke politie.

“Wat betreft die klacht is er wel degelijk onderzoek gevoerd”, aldus meester Philip Daeninck, advocaat van Mario Aquino, in een reactie op de Cassatie-uitspraak. “Als het onderzoek in die klacht nog lopende is, gaan we toch aan de rechtbank in Hasselt vragen om die procedure eerst af te wachten.”

“Naar mijn aanvoelen was deze nieuwe BOM-procedure (Bijzondere Opsporingsmethoden) door de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) overbodig, want de KI kan zich niet uitspreken over de informantenwerking. Dat hebben we eerder ook al gezegd. Ze hebben zich alleen over de infiltratie en observatie kunnen buigen. Bart S. heeft in onze ogen iets gedaan wat niet mag. De KI mag daar echter niet over oordelen. De correctionele rechtbank in Hasselt moet ons inziens daar nog een standpunt over innemen. De afwijzing van de cassatieberoepen is volgens mij niet zo belangrijk, want met de uitspraak dinsdag zegt Cassatie niet dat er geen vuiltje aan de lucht is. De klacht met burgerlijke partijstelling zal wel van belang zijn voor de verdere behandeling”, aldus Daeninck.

De broers Silvio, Antonio en Mario Aquino en nog een dertigtal andere beklaagden moeten zich verantwoorden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de smokkel van 2,4 ton cocaïne vanuit Latijns-Amerika naar Europa. Afgelopen vrijdag besliste de correctionele rechtbank in Hasselt dat het proces op 7 september zal hervatten. Dan zal eerst bekeken worden hoe het zit met die klacht met burgerlijke partijstelling tegen de speurders van de federale politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer