Direct naar artikelinhoud

EU-parlement wil wapenembargo tegen Rusland

De Europese Unie zou een wapenembargo moeten instellen tegen Rusland wegens de agressie tegen buurland Oekraïne. Het Europees Parlement (EP) riep de EU-lidstaten daartoe vandaag op. Bij een dergelijk embargo koopt en verkoopt de EU geen wapens meer aan Rusland.

Oekraïense soldatenworden tegengehouden door pro-Russische opstandelingen.Beeld ap

Ook willen de EU-parlementariërs dat er maatregelen worden genomen tegen Russische bedrijven en hun dochterondernemingen in vooral de energiesector. Verder wil het EP dat er ook gekeken wordt of er actie is te ondernemen tegen Russische investeringen in de EU. Bovendien wil het EP dat alle akkoorden tussen Rusland en de EU worden geëvalueerd en bekeken wordt of ze mogelijk opgeschort kunnen worden.

Vervolging voor militairen
Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov heeft gezegd dat de Oekraïense militairen die zich woensdag hebben overgegeven aan de pro-Russische strijders en hun pantservoertuigen hebben afgestaan, zullen worden vervolgd. Hun eenheid zal worden ontbonden.

Het lukt Kiev niet om opstandige steden weer in handen te krijgen: pogingen stranden op groepen boze burgers en agressieve pro-Russische milities. Oekraïense militairen druipen vaak na wat heen-en-weer-gepraat af.

Volkskrant-correspondent Olaf Koens sprak gisteren met een aantal soldaten in in de stad Slavjansk die in een pantserwagen met een Russische vlag aan de antenne kwam binnenrijden. Pro-Russische milities hadden de tank met manschappen en al overgenomen. 'Overgelopen zijn de Oekraïense soldaten niet', schrijft Koens. 'Er zat simpelweg weinig anders op. Na de maaltijd worden ze door de milities op een bus gezet en naar het station gebracht.'

Kiev heeft woensdag militairen naar de steden Slovjansk en Kramatorsk gestuurd, waar Russischgezinde militieleden overheidsgebouwen hadden bezet. Toen ze aankwamen werden ze omsingeld en in plaats van de confrontatie aan te gaan, gaven ze zich over.

Burgers die Koens spreekt, 'weten eigenlijk niet' waarom ze de separatisten precies steunen. 'Al was het maar omdat alles zo duur is geworden', vertelt een man. 'Ik heb geen werk, de bananen zijn twee keer in prijs gestegen. Kiev moet naar ons luisteren!'

Overleg
De bijeenkomst over de situatie in Oekraïne is vanochtend om even na 11 uur in Genève begonnen. Aan het overleg nemen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten deel, alsmede EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

Voor het eerst bespreken de vier partijen op dit niveau gezamenlijk de crisis in Oekraïne. De verwachtingen zijn laag gezien de tegenstellingen tussen Oekraïne, de Verenigde Staten en de EU enerzijds en Rusland anderzijds.

Eerder op de ochtend zijn er in het oosten van Oekraïne zeker drie mensen omgekomen toen pro-Russische separatisten een kazerne aanvielen van de Nationale Garde in de stad Marioepol. Dertien mensen raakten volgens de Oekraïense autoriteiten gewond. Ongeveer 300 mensen zouden de kazerne met molotovcocktails hebben aangevallen.

Gemaskerde pro-Russische mannen in SlavansjkBeeld ap
Oekraïense soldaten botsen met pro-Russische demonstranten.Beeld reuters

Ruzie tussen Kremlin en het Westen
De crisis in Oekraïne heeft geleid tot de grootste ruzie tussen het Kremlin en het Westen sinds de Koude Oorlog. Rusland vindt dat de machtswisseling van 22 februari het werk was van extreemrechtse coupplegers. Eén van de eerste maatregelen van de nieuwe machthebbers was de afschaffing van het Russisch als officiële taal. Separatisten gebruiken de onvrede om afscheiding van Oekraïne te bevorderen.

Het Westen steunt de nieuwe machthebbers en beschuldigt Rusland ervan Oost-Oekraïne te willen annexeren, zoals vorige maand de Krim. De Russische president Vladimir Poetin noemt het echter 'onzin' dat er Russische soldaten aanwezig zouden zijn in Oost-Oekraïne, zo zei hij vandaag tijdens zijn jaarlijkse vragenuurtje met de Russische bevolking.

Volgens hem is het een 'serieuze misdaad' dat Kiev gewapende troepen naar Oost-Oekraïne heeft gestuurd. Oekraïne had wat hem betreft eerst de dialoog aan moeten gaan met de Russisch sprekende bevolking in het gebied. Hij stuurt ze dan ook aan om dit alsnog te doen voordat ze overgaan tot geweld. De president 'hoopt heel erg' dat hij zich niet hoeft te beroepen op 'het recht om het Russische leger in te zetten in Oost-Oekraïne.

EU-parlement wil wapenembargo tegen Rusland
Beeld getty
EU-parlement wil wapenembargo tegen Rusland
Beeld ap