Clinton staat te ver af van de gewone Amerikaanse vrouw

Hillary Clinton kan over elf maanden als eerste vrouw ooit de presidentiële eed afleggen. Dan zou je misschien verwachten dat heel wat vrouwelijke kiezers zich achter haar scharen. Maar oh ironie, net die vrouwelijke kiezers blijken af te haken en voor Bernie Sanders te kiezen. Zijn programma lijkt hen meer aan te spreken dan de mogelijkheid dat zij het glazen plafond doorbreekt.
Hillary Clinton met haar dochter Chelsea.

Hillary Clinton heeft er nooit een geheim van gemaakt: wat de overwinning van Barack Obama in 2008 betekende voor de Afro-Amerikaanse bevolking (of had moeten betekenen), zal haar eventuele overwinning zijn voor de Amerikaanse vrouwen.

Eindelijk het moeilijkste der glazen plafonds doorbroken en een vrouw als president in het Oval Office. Om dat waar te maken, rekent de voormalige first lady op de vrouwelijke kiezers, die samen met haar dezelfde droom koesteren.

Ze kreeg daarbij onlangs de steun van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Allbright, zelf ooit de eerste vrouw op die post. "Er is een speciaal plekje in de hel voor vrouwen die elkaar niet steunen", sprak ze op een verkiezingsbijeenkomst van Clinton in Concord, New Hampshire.

Het wordt druk op dat speciale plekje in de hel

Maar een blik op de exit polls van Iowa en New Hampshire, de eerste twee staten waar voorverkiezingen hebben plaatsgevonden, zal Clinton toch wel heel wat koud zweet opleveren. Die vrouwelijke kiezers, en dan vooral de jonge, laten haar in de steek.

Haar Democratische rivaal Bernie Sanders kon in New Hampshire op een meerderheid van de vrouwelijke stemmen rekenen, 55 procent tegenover 44 voor Clinton.

En dan gaat het over alle leeftijdscategorieën. Bij de vrouwen onder de 45 scoort Sanders nog beter: bijna 70 procent. En bij de vrouwen onder de 30 gaat de 74-jarige kandidaat helemaal door het dak: meer dan 80 procent.

Nog een interessant cijfer: niet getrouwde vrouwen moeten minder van Clinton hebben dan getrouwde vrouwen. Ook in deze twee categorieën troeft Sanders Clinton af. De niet getrouwde vrouwen kiezen met zowat 60 procent nog meer zijn kant dan de getrouwde vrouwen (ongeveer 55 procent).

Jongeren kiezen voor Bernie

Conclusie: Clinton speelt de historische kans op een vrouw als president uit in haar campagne, maar ze overtuigt er de vrouwelijke kiezers niet mee.

Rest de vraag, waarom? Er zijn meerdere verklaringen mogelijk. De meest plausibele lijkt dat Sanders met zijn programma vooral jongere kiezers aanspreekt. In New Hampshire scoorde Sanders bij 66 procent van de 30- tot 44-jarigen. Bij de 28- tot 29-jarigen scoorde hij meer dan 80 procent. Zeer opvallende cijfers toch.

Jongeren kiezen dus voor Bernie, en dat zijn niet alleen mannen. Zijn "revolutie", rebelse karakter en strijd tegen het establishment spreken ook jonge vrouwen aan. Zozeer dat ze de inhoud van Sanders' programma verkiezen boven de mogelijkheid om een vrouw het Witte Huis in te stemmen. Sanders is ondanks zijn hoge leeftijd rebels, Clinton draait al te lang mee in Washington.

Gabrielle Greaves, een studente aan de Universiteit van New Hampshire, verwoordt het op CNN als volgt. "Het gaat er niet alleen om een vrouw als president te hebben. Je wil iemand die al je principes en waarden belichaamt. En Bernie Sanders geeft een stem aan de jonge kiezers."

Een vrouw graag, maar niet zozeer nu

Bij oudere vrouwen lijkt dat anders te zijn. Zij zien in Hillary Clinton dé kans om in de zeer nabije toekomst (of in hun eigen leven) een vrouw als president te krijgen. Ze spreken ook uit ervaring en weten hoe moeilijk het de voorbije decennia is geweest om als vrouw de top te bereiken en wat hen allemaal in de weg werd gelegd.

Jongere vrouwen kijken ook uit naar een vrouw als president, maar lijken te denken dat als Clinton het nu niet doet, een andere vrouw het binnen dit en enkele verkiezingen wel zal doen. Het dringende karakter speelt minder bij hen. Vandaag zijn ze meer bezig met hun eigen toekomst, dan dat glazen plafond dat Clinton zo graag zelf wil doorbreken.

Te rijk. Te establishment. En te gedwee?

Maar niet alleen het programma van Sanders speelt een rol, Clinton zelf beïnvloedt ook de keuze om voor Sanders te stemmen. In een negatieve zin.

Voor veel jonge vrouwen staat ze te ver van hen. Hun dagelijkse strijd om te overleven - de zoektocht naar een goedbetaalde job, schulden van studies afbetalen, enz - is in niets te vergelijken met het rijke leven van Clinton. Of zoals ze zelf zegt: "I had a blessed life." In die zin roept Clinton enige aversie op en klinkt haar beloofde strijd tegen Wall Street en de rijke business men ietwat ongeloofwaardig.

En ook haar verleden kan een rol spelen. Het feit dat ze ten tijde van de amoureuze escapades van haar man en toenmalig president Bill Clinton zonder meer aan zijn zijde bleef staan, kunnen niet alle vrouwen appreciëren. Al lijkt het aannemelijk dat dat vooral bij oudere vrouwen speelt. Het is al een hele tijd geleden en vrouwen onder de 30 waren toen amper 10 jaar oud.

Hoe dan ook, een meerderheid van de vrouwen in New Hampshire heeft Allbrights oproep naast zich neergelegd. Vera Ezimora, een 30-jarige blogster, biedt haar op CNN van weerwoord: "Ik denk niet dat je een slecht iemand bent als je als vrouw niet op Hillary stemt. Het zou slecht zijn als je enige reden om niet voor haar te stemmen is dat ze een vrouw is."

Meest gelezen