Plaats waar je rijexamen aflegt bepaalt slaagkans

De plaats waar je je rijexamen aflegt, heeft een grote invloed op de slaagkans. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams departement Mobiliteit. Terwijl in bijvoorbeeld Asse 69 procent van de kandidaten slaagt voor zijn rijbewijs B, is dat in Kontich maar 43 procent.

KOEN THEUNS

Je kan maar beter naar Asse voor je praktische autorijexamen, dat alom gevreesde stressmoment bij zoveel kandidaat-automobilisten. De slaagkansen liggen in Asse torenhoog in vergelijking met veel andere Vlaamse examen­centra. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams departement Mobiliteit, die onze krant kon inkijken.

In de periode van augustus vorig jaar tot eind januari van dit jaar slaagde in heel Vlaanderen net de helft (50,6 procent) van de 71.559 mensen die hun examen aflegden. In het examen­centrum van Asse lag dat slaagpercentage veel hoger: liefst 69 procent. In Kontich en Alken waren dan weer bijna zes op de tien kandidaten gebuisd.

Bij mobiliteitsorganisatie Touring fronsen ze de wenkbrauwen bij deze cijfers. “Het slaag­percentage zou toch overal gelijk moeten zijn”, zegt woordvoerder Danny Smagghe. “Is het ene examencentrum strenger dan het andere? Is de ene omgeving moeilijker om te rijden dan de andere? Het kan allemaal een rol spelen.”

Volgens GOCA, de koepel waarin alle rijexamencentra vertegenwoordigd zijn, zijn de verschillen te wijten aan de bestuurders zelf. “In de ene streek bereidt men zich beter voor op het rijexamen dan in de andere.” Oftewel: in Kontich dagen gewoon de slechtste autobestuurders op, in Asse de beste. Touring noemt deze redenering “nogal kort door de bocht”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen