Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Leger en Bush-clan spreken zich wel uit tegen extremisme

De voormalige Amerikaanse presidenten George H.W. Bush en George W. Bush.Beeld AFP

Terwijl president Trump onder vuur ligt voor zijn opmerkingen over de rellen in Charlottesville, spreken Amerika’s hoogste militaire leiders en de oud-presidenten Bush zich wel ondubbelzinnig uit over het geweld.

In een ongebruikelijke stap zeggen de militaire leiders dat er geen plaats is voor ‘onverdraagzaamheid’ in het leger. Vader en zoon George Bush benadrukken dat ‘raciale onverdraagzaamheid en antisemitisme’ moeten worden verworpen. Amerika’s hoogste militair, stafchef Joseph Dunford, zei tijdens een bezoek aan Peking dat er ‘absoluut en onmiskenbaar’ geen plaats is in de krijgsmacht voor ‘onverdraagzaamheid’.

Dunford sprak zich uit over de rellen in Charlottesville nadat diverse bevelhebbers van de krijgsmachtdelen zich op Twitter in soortgelijke bewoordingen hadden uitgesproken. De vijf militaire leiders veroordelen de denkbeelden van de extreemrechtse groepen, zonder zich uit te laten over de controverse rond Trumps opmerking dat beide kampen in Charlottesville schuldig waren aan het geweld. Ze hopen met hun verklaringen te voorkomen dat de gevoelige kwestie overwaait richting de krijgsmacht.

“Er is geen plaats voor raciale haat of extremisme in het marinierskorps”, twitterde bevelhebber Robert Neller van het korps. “Onze belangrijkste waarden, eer, moed en betrokkenheid bepalen hoe de mariniers leven en optreden.” De hoogste militair van de landmacht keerde zich ook tegen hedendaags racisme in de VS. “De landmacht tolereert geen racisme, extremisme of haat in onze rangen”, benadrukte stafchef generaal Mark Milley. “Het is in strijd met onze waarden en alles waarvoor we staan sinds 1775.”

Diversiteit

Hierop lieten de hoogste commandanten van de luchtmacht en de Nationale Garde ook op Twitter weten dat ze volledig achter hun collega’s stonden. “Onze diversiteit is onze kracht”, tweette het hoofd van de garde, Joseph Lengyel.

In een gezamenlijke verklaring stelden oud-presidenten George H.W. Bush en George W. Bush gisteren dat de Verenigde Staten ‘raciale onverdraagzaamheid en antisemitisme’ altijd moeten verwerpen. Vader en zoon Bush verwijzen naar de Onafhankelijkheidsverklaring, waarin staat dat alle mensen gelijk zijn geschapen. De oud-presidenten gingen echter niet zo ver om hun partijgenoot, president Trump, expliciet te bekritiseren.