vrijdag 18 augustus 2017 - Maasmechelen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Op zondagochtend is het kasteel alvast tafereel voor een pittige yogasessie. PPN 

Jonge ondernemers werken en openen tegelijk originele pop-upbars

Zelfstandigen willen nieuw leven blazen in Vilain XIIII

Yoga met granola in kasteel Leut

Maasmechelen

“We vonden het jammer dat het hier stond te verkommeren en dus zijn we naar de eigenaar gestapt met ons concept”, vertellen Maasmechelaren Markus Schiemann en Tim Bamelis, die in en aan het verlaten kasteel van Leut de pop-upbar Vilain Quatorze - kortweg V14 - begonnen zijn. Compleet met yoga met zelfgemaakte granola op zondag, een mini-Tomorrowland en uiteraard de obligate lange zomeravonden.

Phillip PERGENS

Afgelopen zaterdag gingen ze een nachtje door met dj-sets die zo van Tomorrowland leken te komen, zondagochtend was het weer allemaal peis en vree op het binnenplein van kasteel Vilain XIIII aan de Dreef in Leut met pittige yoga. Sinds een jaar stond het horecagedeelte hier leeg, tot Markus Schiemann en Tim Bamelis gingen aankloppen bij de eigenaar van de site. De eerste woont op amper 400 meter van het kasteel, de tweede komt van het nabijgelegen Opgrimbie.

“We kennen dit domein uiteraard en vonden het jammer dat er niets meer mee gebeurde. Het stond een beetje te verkommeren en het idee groeide dan ook om daar iets aan te veranderen. We zijn dan naar de eigenaar gestapt en stelden ons concept voor. Hij was er snel voor gewonnen en dit is het resultaat. We willen opnieuw leven in dit domein brengen”, zeggen ze.

Markus Schiemann en Tim Bamelis.

Oud meubilair

Beiden zijn zelfstandige: de ene is interim manager en business starter, de andere werkt als interieurarchitect. Niet meteen een slechte combinatie dus om een pop-upzomerbar uit de grond te stampen.

Dit domein stond een beetje te verkommeren. We willen hier opnieuw leven brengen Markus SCHIEMANN en Tim BAMELIS

“We gebruiken oud meubilair uit het kasteel dat we combineren met eigen creaties. We timmerden onze eigen zitplaatsen en tafeltjes in elkaar om een moderner sausje over het plaatje te gieten. Dat contrasteert met de oude geschiedenis van deze gebouwen. Ook al zijn ze wat verloederd.”

V14 is deze zomer alle vrijdagen en in het weekend geopend. “We doen dit terwijl we onze job gewoon fulltime uitoefenen. Dat betekent natuurlijk veel meer uren, maar met de nodige organisatie krijgen we het rond. Daarbij is de hulp van de mensen van jeugdorganisatie Jong Leut een belangrijke factor.”

De komende vier vrijdagen organiseren Markus en Tim samen met hun partners nog muziekcafés onder de noemer Café Kasteel. Op de agenda, die via sociale media en de website voortdurend wordt aangevuld, staat onder andere een petanquetornooi voor de Leutse straatteams, een oldtimerdag en concerten van opkomende lokale talenten. “Op onze kaart kiezen we bewust voor lokale producten. Het ontbijt na de yoga is zelfgemaakt door Klara, de vrouw van Markus. Natuurlijke granola en zelfgebakken brood met dadels en banaan.”

Nog tot en met september is iedereen welkom. Wat de toekomst brengt, is nog niet duidelijk. “Laat ons dit een test noemen.”

“De trailer hadden we al, daar hebben we een terras van gemaakt”, zeggen Raf en Kai. Serge Minten

Vrienden openen Bar Kaai langs Albertkanaal

“Op zonnige dagen is onze trailer een bar”

Hasselt

“Vroeger gingen we met kameraden een bakske bier kopen, we fietsten naar het kanaal, gingen wat zwemmen. En vooral plezier maken. Dat wilden we hier eigenlijk een beetje overdoen”, zegt Kai Verhoeven (29), die met collega Raf het pop-upcafé Bar Kaai uit de grond heeft gestampt. “Met onwaarschijnlijk veel succes.”

Je moet het weten liggen, want zomaar kom je er niet terecht. En toch is Bar Kaai aan de Simpernelstraat langs het Albertkanaal in Kuringen deze zomer uitgegroeid tot een begrip. Kai Verhoeven en collega Raf Tilliard gaven het idee vorm. “Raf is nu zelfs op vakantie, het bewijs dat we dit succes nooit verwacht hadden. We zijn collega’s bij Syntra en daar vertelden we al eens over vroeger. Hoe we ons amuseerden met vrienden aan het kanaal. Zoiets wilden we wel doen: iets laagdrempelig waar mensen naartoe kunnen komen in de outfit die ze gewoon aan hebben. Met de auto, de fiets of te voet. Vakantie in eigen stad, eigenlijk.”

We wilden iets waar mensen zomaar naartoe konden komen, in de outfit die ze aan hebben Kai VERHOEVEN

“We hebben het niet ingewikkeld gemaakt. Een trailer hadden we, daar hebben we een terras van gemaakt en met paletten, kussens en enkele containers hebben we Bar Kaai vorm gegeven. Ja, dat verwijst naar mijn naam maar ook naar de Kaai, de kade langs het kanaal. Twee weken hebben we opgebouwd met als doel open te zijn tot eind augustus. Maar we hebben aan de Scheepvaart gevraagd of het niet tot eind september kan. Dat gaat wellicht lukken. En als iedereen mee wil, zijn we er in 2018 terug. Wanneer we open zijn? Als het weer goed genoeg is om op een terras te zitten.”

Crazy

Vanaf de start liep het goed. “Als crazy. Eerst kwamen de buren goeiedag zeggen, dan mensen van Kuringen en Kuringen-Heide, stilaan stopten ook passerende fietsers en de mond-aan-mond reclame doet nu ook mensen van verder langslopen. Maar echt, de buren, dat is de basis van ons succes. En daarom respecteren we hen ook. Er is muziek, maar als er 50 mensen zijn, klinkt hun gepraat luider. En geen nachtbrakers hier, om 23 uur is het altijd stil. Daar staan we op. Elke dag bellen dj’s ons, maar dat willen we echt niet. Op 27 augustus spelen nog de groepjes Yass en The Free Willies en daar blijft het bij. Onze sterkte is gezelligheid en de vriendelijkheid van de studenten die hier werken. Van dit succes konden we alleen dromen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws