Direct naar artikelinhoud
Top 10

Klassieke tv-zenders beu? 10 ándere tips voor een geweldige tv-avond

Keir Gilchrist en Jennifer Jason Leigh in de Netflix-reeks 'Atypical'.Beeld RV

1. Atypical

Met Atypical maakt Netflix een dramareeks (slash sitcom) rond een autistisch hoofdpersonage. Alles draait om de 18-jarige Sam die, aangemoedigd door zijn therapeut, op zoek gaat naar een vriendin. Maar de reeks zoomt ook in op zijn omgeving. Op zijn moeder (de fantastische Jennifer Jason Leigh) die moet leren loslaten, en op zijn vader (Michael Rapaport) die nooit echt een band met zijn zoon heeft kunnen ontwikkelen. Het resultaat is beklijvend zomermateriaal. Lees hier wat onze recensent ervan vond. 

Nu op Netflix.

2. De weg naar Mekka

Tien jaar nadat hij De weg naar Mekka maakte, gaat Jan Leyers nog eens op reis voor Canvas. In de achtdelige reeks Allah in Europa gaat hij op zoek naar het gezicht van de islam in Europa. In aanloop naar die nieuwe reeks haalt Canvas de tiendelige ontdekkingsreis De weg naar Mekka vanonder het stof. 

Tot 29 november te bekijken op VRT NU.

3. 20th Century Women

Het jaar is 1979 en de 55-jarige Dorothea woont met haar 15-jarige zoon Jamie in een soort gemeenschapshuis in Santa Barbara. Als gescheiden vrouw heeft ze de tijd niet aan haar zijde. En hoewel ze graag vooruitstrevend wil zijn, begrijpt ze niets van de vrijheden die haar opgroeiende zoon kent. Volgens onze recensent speelt Annette Bening in 20th Century Women - al kettingrokend - een van haar mooiste rollen. 

Vanaf 23 augustus via VOD bij Proximus.

4. The Defenders

Met Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist heeft Netflix al een handvol exclusieve Marvel-reeksen in de catalogus zitten. Met The Defenders komt daar deze week nog een vijfde miniserie bij. Daarin komen de hoofdrolspelers van die eerste vier series samen, in een poging om New York een stuk veiliger te maken. De tv-reeksen uit de Marvel-stal staan bekend om het doorbreken van alle clichés, met onder meer een lesbische superheldin in Jessica Jones. Dat verhaal lees je hier

Nu op Netflix.

5. Le ciel flamand

Hoe leg je je zesjarige dochter uit wat er in een bordeel gebeurt? Het is een van de zorgen van Sylvie (Sara Vertongen), een alleenstaande moeder die een triestig huis van plezier aan de Vlaams-Franse grens runt. Volgens onze recensent is Le ciel flamand een “donkere film die onder je huid blijft zitten”. Niet voor niets een van de topfavorieten van de Ensors, quoi

Vanaf 20 augustus via VOD bij Telenet.

6. Orphan Black

Fans hebben de ontwikkelingen uit het vijfde (en laatste) seizoen natuurlijk week na week gevolgd op Netflix. Maar wie Orphan Black nog geen kans gaf, kan dat sinds deze week al bingewatchend - tot het bittere einde - doen. In deze sciencefictionserie ontdekt de jonge vrouw Sarah dat ze het middelpunt is van een samenzwering, wanneer ze iemand zelfmoord ziet plegen die als twee druppels water op haar lijkt. Kleine disclaimer: ook deze week raakte bekend dat bekend dat bingewatchen nefast is voor de nachtrust. U weze gewaarschuwd. 

Nu op Netflix.

7. The Edge of Seventeen

Misschien is het al veel te lang te lang geleden, maar zeventien zijn is soms echt klote. Alleen al daarom vindt onze recensent The Edge of Seventeen niet 'another teenage movie'. De authenticiteit zit ingebakken in het script, dat wegblijft van het tienerclichégedrag. Maar de kracht zit ook in het acteerwerk van de jonge Hailee Steinfeld, die niet aan kolderieke overacting doet, maar haar cynische teksten en dito mimiek op een oprecht kwetsbare manier speelt. 

Vanaf 23 augustus via VOD bij Proximus.

8. Power

In Power volgen we James ‘Ghost’ St. Patrick (Omari Hardwick), een clubuitbater met een dubbelleven. Want naast clubbaas is Ghost ook drugbaron. Iets waar de man dringend van verlost wil worden, blijkt uit het nagelnieuwe seizoen. De crimireeks loopt al drie seizoenen met succes op de Amerikaanse zender Starz. In de rest van de wereld is de serie te zien via de verdelers van HBO. 

Vanaf 22 augustus wekelijks een nieuwe aflevering op Play More van Telenet.

9. Riviera

Je hebt de Britse televisiereeks Riviera net gemist op Eén? En vergeten om de digicorder te programmeren? Zò 2017. De serie ontpopte zich in Groot-Brittannië tot een kijkcijferkanon, en speelt zich af in de glamoureuze wereld van de Franse Rivièra. Georgina (Julia Stiles) is een Amerikaanse kunstcurator die de waarheid achter de moord op haar man probeert te achterhalen. Straffe televisie, en toch wil bedenker Neil Jordan er niets meer mee te maken hebben. Dat verhaal lees je hier

Tot 8 september beschikbaar op VRT NU.

10. Vaiana

Ondanks de onheilsberichten over het terugtrekken van haar tekenfilms op Netflix, zal het in ons land niet zo'n vaart lopen. En zo kan je voortaan ook kijken naar Vaiana. De film werd niet zò succesvol als Frozen, maar oogstte veel lof. Al was het maar omdat de Polynesische Disney-prinses geen wespentaille heeft. Lees hier wat onze recensent ervan vond, en hier wat Disney-veteranen John Musker en Ron Clements over hun film te zeggen hebben. 

Nu op Netflix.