Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie van maandag 30 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Robert De Niro als Jake LaMotta met gezin in Raging Bull.

Geloof en een hoop liefde
NPO 2, 18.10 uur

Elke week wordt er in een andere plaats in Nederland op zoek gegaan naar mooie dorpsverhalen. In Roermond speelt de kermis een belangrijke rol. Presentatrice Hella duikt in het leven van de kermisfamilie Hoefnagels.

All Stars
NPO 3, 19.55 uur

De eerste reeks van de succesvolle komedieserie All Stars wordt opnieuw uitgezonden. De Swift Boys doen alles om de WK-finale bij te wonen. Als blijkt dat hun vriendinnen kaarten voor de Sky Box hebben gewonnen, breekt de hel los.

De jacht
SBS 6, 20.30 uur

Misdaadserie met Fedja van Huêt en Loes Haverkort als detectiveduo Thomas en Lea. Een moeder en kind worden dood aangetroffen. Vader is spoorloos en dus een logische verdachte. Thomas raakt sterk betrokken bij het onderzoek.

Fedja van Huêt.Beeld anp

Wij Moszkowicz
NPO 2
20.35-22.00 uur

Robert, Bram en David Moszkowicz werden alle drie uit het advocatenambt gezet om ongeveer dezelfde reden: het oplichten van cliënten. Max, zoon van Robert, maakte een documentaire over het wonderlijke leven van zijn vader en diens familie.

'Ik was bang voor mijn vaders drugsverslaving'

Over Robert Moszkowicz' verslaving, faillissement, schrapping uit de advocatuur en verstoting door zijn vader is al veel bekend. Maar nu heeft zijn eigen zoon Max hem gefilmd, zes jaar lang. Lees hier het dubbelinterview. (+)

Koppen XL
Eén, 21.30 uur

Volgens Koppen XL drinkt één op de drie moeders tijdens de zwangerschap door met het idee: één glaasje op zijn tijd kan geen kwaad. Maar het drinken van alcohol, ook een beetje, kan verstrekkende gevolgen hebben.

10 jaar Ik vertrek
NPO 1, 23.00 uur

BN'ers blikken terug op hun lievelingsaflevering van de laatste tien jaar. Voor komiek Bert Visscher is dat die van de familie Hobbelen, die met huisvarken Kliko naar Hongarije ging. Hoe staat het met hun droom?

Raging Bull (Martin Scorsese, 1980)
Canvas, 21.55-00.00 uur

Hij kan nog maar weinig goed doen, Robert De Niro. In bijrollen (Silver Linings Playbook, Joy) gaat het nog, maar zijn laatste hoofdrol in een in Nederland uitgebrachte film kon op weinig clementie rekenen. 'Een parkeerbon is grappiger dan Dirty Grandpa', schreef de Volkskrant begin dit jaar. En over De Niro: 'Hij vertolkt zijn vuilgebekte en seksgeobsedeerde personage met een krankjorume vereenzelviging.'

Zo'n Robert De Niro hadden we 35 jaar geleden niet durven voorspellen - al was hij ook toen in veel van zijn beste rollen zeker vuilgebekt. De Niro (geboren in 1943) verkeerde op de toppen van zijn kunnen. Mean Streets, The Godfather 2, Taxi Driver, Novecento én The Deer Hunter lagen al achter hem toen hij in 1980 nog eens alles uit de kast haalde voor zijn rol als Jake LaMotta, bijgenaamd De Razende Stier (Raging Bull). Die middengewichtbokser, afkomstig uit de Bronx in New York, vierde eind jaren veertig grote triomfen, maar is dankzij De Niro's vertolking vooral onsterfelijk geworden om zijn teloorgang.

Natuurlijk kreeg De Niro een Oscar voor zijn rol. Fysieke prestaties worden door de Academyleden altijd bijzonder op prijs gesteld. De Niro's gewichtstoename van 15 kilo is legendarisch. Maar het is zeker niet dát wat zijn acteren zo fenomenaal maakt. Zoals het ook niet de bangmakende bokschoreografie, regie en -fotografie is die van Raging Bull zo'n meesterwerk maken - met alle respect voor het werk van Martin Scorsese (regie) en Michael Chapman (camera). Nee, kijk hoe hij zijn geliefden bejegent en mishandelt en daarmee zijn eigen ondergang bewerkstelligt. Het is de intensiteit waarmee Robert De Niro het zelfdestructieve van zijn personage verbeeldt, die je ook nu nog de koude rillingen bezorgt. Een intensiteit die niemand lang volhoudt. Laat ons dat mild stemmen tegenover de huidige De Niro.

Het is de intensiteit waarmee Robert De Niro het zelfdestructieve van zijn personage verbeeldt, die je ook nu nog de koude rillingen bezorgt

Back to the Future / The Secret of My Success
Veronica, 20.30-22.55 / 22.55-01.10 uur

(Robert Zemeckis / Herbert Ross, 1985/1987) Veronica zendt twee grote succesfilms uit van acteur Michael J. Fox, die met zijn films de jaren tachtig mede vormgaf. Fox, die volgende week 55 wordt, lijdt al enige jaren aan de ziekte van Parkinson en is om die reden als acteur niet meer te zien.

Back to the Future was destijds zijn eerste echte hoofdrol in een speelfilm; de door Steven Spielberg geproduceerde scifikomedie over een jongen die door een maffe geleerde dertig jaar terug in de tijd wordt gekatapulteerd in een supersonische sportwagen, was niet alleen een instantsucces, maar bleek vorig jaar bij haar 30ste verjaardag gewoon ook een klassieker.

Dat geldt niet voor The Secret of My Success, die dateert van twee jaar later. Dat is uiteindelijk een niet meer dan aardige komedie, waarin Fox een net afgestudeerde smart guy speelt die het wil maken, maar het deksel op zijn neus krijgt en uiteindelijk van onderop (de postkamer, inderdaad) moet beginnen. Wel veel fijne jarentachtigzaken in deze film.

Opmerkelijk: de films duren samen op tv (waar het beeld 1/25ste sneller loopt dan in de bioscoop) 212 minuten, ervan uitgaande dat we de aftiteling niet te zien krijgen. In het zendschema wordt er 280 minuten voor uitgetrokken. Dan weet u vast dat u in totaal 68 minuten ander materiaal dan deze films te verstouwen krijgt.

In het zendschema wordt er 280 minuten voor uitgetrokken. Dan weet u vast dat u in totaal 68 minuten ander materiaal dan deze films te verstouwen krijgt