Direct naar artikelinhoud

Tennisbaas: "Namen dopingovertreders moeten worden bekendgemaakt"

Maria Sjarapova maakte in maart zelf bekend dat ze bij de Australian Open was betrapt op doping.

Tennisspelers die de dopingwet overtreden en tijdelijk worden geschorst, zoals Maria Sjarapova in maart, moeten voortaan bij naam worden genoemd. Dat vindt de voorzitter van de Internationale tennisbond ITF, David Haggerty.

In een interview met The Guardian zegt hij dat er een einde moet komen aan de geheimzinnigheid rond dopingovertreders. Namen moeten openbaar worden gemaakt, zodat er een einde komt aan geruchten rond mysterieuze terugtrekkingen uit toernooien.

Zo trok de Kroaat Marin Cilic zich in 2013 terug uit Wimbledon met een vermeende blessure, maar bleek hij achteraf te zijn betrapt op doping. "We zien absoluut het belang van meer transparantie in onze sport", aldus Haggerty. "Maar we hebben te maken met diverse organisaties, die daaraan ook hun goedkeuring moeten geven."

Dat de tennisbond nog lang niet zover is, bleek volgens The Guardian wel uit het feit dat Haggerty tijdens het interview geen details wilde prijsgeven over de hoorzitting en de uitspraak van Sjarapova's dopingzaak.

Reputatie redden
In een reactie op de kritiek dat de tennisbond veel te weinig doet tegen overtreders van de dopingwet, zegt Haggerty dat de ITF inderdaad snel moet reageren om haar reputatie te redden. "We geloven in zero tolerance. Geen speler, geen official staat boven de wet. We willen een propere sport waar toeschouwers in kunnen geloven."

ITF-voorzitter David Haggerty