Wilde stakers ‘riskeren’ slechts 12,5 euro boete

© Photo News

12,5 euro. Zoveel bedraagt de boete die de “wilde stakers” bij het spoor riskeren. Dat bevestigde HR Rail, de personeelsdienst bij NMBS.

wer

Onder anderen vicepremier Kris Peeters (CD&V) eiste gisteren dat de wilde stakers die eind vorige week het spoor lamlegden, een boete kregen, “zoals in het protocol tussen de NMBS en de vakbonden is afgesproken”. “Wilde stakingen kunnen niet en als het dan toch gebeurt bij de NMBS, dan is er in een boete voorzien”, aldus Peeters. Of veel “wilde stakers” schrik hebben van een ­boete van 12,5 euro, is ­echter nog maar de vraag.

Opmerkelijk: de socialistische spoorvakbond gaat zich niet verzetten tegen het uitdelen van boetes. “Zomaar een algemene ­staking aankondigen, is contraproductief en gaat de zaak niet vooruit helpen”, aldus ACOD-topvrouw Chris Reniers.

Bij een vorige wilde staking kregen alle deelnemers ook een officiële vermaning, een tuchtsanctie die in het personeelsdossier komt. De boete komt ook boven het loonverlies van die dag. Dat loon wordt niet uitbetaald omdat er is gestaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen