VUB lanceert onderzoeksplatform samen met Chinese universiteiten

De Vrije Universiteit Brussel heeft in samenwerking met Renmin University of China en de Sichuan University het Confucius Instituut gelanceerd. Het platform focust op gezamenlijk onderzoek in de geesteswetenschappen, en de economische en sociale wetenschappen.
(archieffoto)

Het Confucius Instituut is in de eerste plaats een onderzoeksplatform dat focust op de klassieke componenten als de Chinese taal op academisch niveau, gezamenlijk onderwijs en diploma's of hedendaagse kunst. Daarbij zal de focus liggen op de oprichting van een online Chinees leerplatform.

Maar er is eveneens de ambitie om beleidsstudies naar de overheid te doen door middel van wetenschappelijk onderzoek, rekening houdend met de Chinese en Europese of Belgische context.

"Via deze kennisuitwisseling hopen we ook meer industrieel gerichte activiteiten te organiseren met het universiteitsplatform. Daarbij richten we ons op EU-ambtenaren, vertegenwoordigers van internationale organisaties, diplomaten en vertegenwoordigers van de lidstaten, ngo's en anderen", zegt Jan Cornelis, vicerector internationalisering aan de VUB.

De band tussen de VUB en de Renmin University of China en de Sichuan University worden geconcretiseerd met de komst van het Confucius Instituut.

"De samenwerkingen met China zijn spontaan gegroeid vanuit activiteiten van onze onderzoekers en professoren. Bepaalde activiteiten werden zo groot dat we er nu wat structuur in willen brengen via dit Confucius instituut", verduidelijkt Cornelis.

Meest gelezen