Direct naar artikelinhoud
Economie

Zware kritiek op ex-minister Labille voor afspringen postdeal

Jean-Pascal Labille (PS)

De Belgische en de Nederlandse post gaan dan toch niet samensmelten. Bpost heeft met zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL onderhandeld over een overname, maar "de onderhandelingen hebben uiteindelijk niet geleid tot een overeenkomst over de voorwaarden van dergelijke transactie", zo meldt bpost. Minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo (Open Vld) reageert teleurgesteld en haalt net als bpost-ceo Koen Van Gerven zwaar uit naar zijn voorganger, Jean-Pascal Labille (PS).

De bedoeling was om beide bedrijven te combineren via een "vriendelijk openbaar overnamebod" van bpost op alle aandelen van PostNL. Geruchten over een overnamebod van bpost op het Nederlandse postbedrijf kwamen vrijdag aan de oppervlakte. Er zou een eerste bod op alle aandelen zijn gelanceerd op 25 maart, maar dat werd afgewezen wegens te laag. Nadien volgden een tweede en derde bod, waarvan het laatste nog zou worden bestudeerd door de Nederlanders.

Bpost had beloofd voor beursopening maandagochtend te communiceren, nadat de handel in de aandelen van beide bedrijven vrijdag geschorst was. Zondagavond volgde dan de bevestiging dat de onderhandelingen afgesprongen zijn.

Zware kritiek op ex-minister Labille voor afspringen postdeal

"Spijtig maar geen drama"

Bpost-CEO Koen Van Gerven vindt de mislukking van de fusiedeal met PostNL "spijtig, maar geen drama". Dat zegt hij in een reactie aan Belga.

"We hebben gisteren en vandaag nog onderhandeld, maar moesten tot het besluit komen dat er geen overeenkomst was over alles. Dan moet je besluiten dat er niets is", legt Van Gerven uit.

"Er werd gesproken over een fusieakkoord van 60 pagina's. We zaten te ver uiteen om tot een akkoord te komen." De CEO wil niet zeggen of de prijs een struikelblok was.

De deal is voor Van Gerven definitief afgesloten. "Zeg nooit nooit in het leven, maar dit verhaal is alleszins afgesloten", luidt het. Maar Van Gerven blijft op overnamepad. "Er komen elke dag opportuniteiten op ons bord. Als daar interessante dossiers bij zitten, zullen we die zeker bekijken."

bpost CEO Koen Van Gerven
'Er komen elke dag opportuniteiten op ons bord. Als daar interessante dossiers bij zitten, zullen we die zeker bekijken'
Koen Van Gerven, ceo bpost

De Croo: "Labille is verantwoordelijk"

Het was eigenlijk voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille die de bal vrijdagochtend aan het rollen had gebracht, toen hij op de RTBF zei dat de verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf zeer nakende was. Dat werd door minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) ontkend.

In een gesprek met De Tijd reageert de minister teleurgesteld: "It takes two to tango. Als iemand de dansvloer verlaat, kan je niet meer dansen. Iemand heeft het tapijt van onder de voeten van onze partner getrokken en die besliste zich terug te trekken."

Voor De Croo ligt de verantwoordelijkheid voor het afspringen van de reeds vergevorderde onderhandelingen bij zijn voorganger Jean-Paul Labille en diens insinuaties van afgelopen vrijdag. "De heer Jean-Pascal Labille draagt een enorme verantwoordelijkheid. Er bestaan regels en wetten met betrekking tot het verspreiden van geprivilegieerde informatie. De wetten zijn voor iedereen", aldus De Croo. "De heer Labille heeft vrijdag (foutieve) informatie gelekt en had daar slechts een doel mee voor ogen: een staking doen starten bij Bpost. Dat is mislukt," klinkt het bij de huidige minister van Overheidsbedrijven.

Ook Van Gerven is niet mals voor Labille. In een gesprek met Belga laat hij verstaan dat hij de communicatie van Labille niet kon appreciëren. "Ik weet niet wat hij daarmee bedoeld heeft, maar in dergelijke dossiers is grote discretie vereist. Zijn uitlatingen waren totaal misplaatst, en dat weet hij zelf ook", sneert Van Gerven.

Alexander De Croo
'De heer Jean-Pascal Labille draagt een enorme verantwoordelijkheid. Er bestaan regels en wetten met betrekking tot het verspreiden van geprivilegieerde informatie. De wetten zijn voor iedereen'
Minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo

Ezelsstamp

De uitlatingen van Labille veroorzaakten ongerustheid bij de vakbonden. ACOD'er bij bpost Jean-Pierre Nyns reageerde vrijdag verrast en boos dat het bedrijf de bonden op geen enkele manier had ingelicht over de gesprekken met de Nederlanders. "Een ezelsstamp voor het personeel", noemde hij het.

Van Gerven vindt dat de vakbonden niet ongerust moeten zijn over een deal zoals met PostNL besproken werd. "Ze zouden dit moeten toejuichen. We moeten het bedrijf sterker maken voor de toekomst", zegt hij. De topman benadrukt ook dat alle individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden gegarandeerd zijn in de wet. Van Gerven zit morgen samen met de vakbonden.

Bij de liberale vakbond VSOA reageert men voorzichtig. "We zijn door dit nieuws gerustgesteld, ten minste op korte termijn." Zo reageert Marc De Mulder op het nieuws dat de Belgische en Nederlandse post dus niet samen zullen gaan. "Dat betekent dat de arbeidsomstandigheden bij bpost op korte termijn zullen worden behouden, maar we moeten waakzaam blijven. We weten dat PostNL de mogelijkheden blijft verkennen om zijn netwerk uit te breiden op de Belgische markt, en dat met tijdelijke contracten. Zolang er geen duidelijke regels zijn om een correct salaris te verzekeren voor de werknemers, blijven we kwetsbaar", aldus De Mulder.  

"We blijven met onze ongerustheden zitten, waarom zijn de onderhandeligen mislukt?" Dat vraagt de algemeen verantwoordelijke van de Franstalige christelijke vakbond CSC-Transcom Postes, Stéphane Daussaint, zich af.

"Waar gingen deze onderhandelingen over? Welk voorstel lag er op tafel? Dat zouden we graag weten... Het is voor ons eerst en vooral belangrijk om het statuut van statutaire personeelsleden te verzekeren. De huidige werknemers werden aangenomen onder een regeling van de staat, dat zou niet mogen veranderen", aldus Daussaint. "Het personeel moet kunnen blijven werken op een kwalitatieve en stabiele manier, en dat is helemaal niet zeker bij PostNL, die liever met tijdelijke contracten werkt en met zelfstandigen."

'We zijn door dit nieuws gerustgesteld, ten minste op korte termijn'
Vakbond VSOA

Toekomstgerichte strategie

Nog volgens De Croo moet "een performant en sterk postbedrijf als bpost de vrijheid krijgen om te onderzoeken hoe het zich verder kan versterken in een omgeving die razendsnel verandert onder impuls van de digitale revolutie".  Klassieke brieven gaan erop achteruit, terwijl er onder impuls van de e-commerce een sterke stijging is van het pakjesvolume.

"Dat bpost en PostNL de voorbije maanden een mogelijke combinatie van de twee bedrijven onderzochten, betekent dat het management die ambitieuze groei- en diversificatiestrategie ernstig neemt", aldus nog de minister.  Hij spoort bpost aan om op dezelfde weg verder te gaan. "Een toekomstgerichte strategie is meer dan ooit cruciaal om succesvol te zijn en werkgelegenheid te verzekeren."

Van Gerven bevestigt: "Bpost en PostNL hebben grote klanten die een geïntegreerd aanbod leuk zouden vinden", legt hij uit. De fusie zou volgens de CEO nieuwe diensten mogelijk hebben gemaakt, zoals 'same day delivery' en avondleveringen. "Samen hadden we een sterker aanbod gehad en hadden we onze gezamenlijke groei kunnen versterken."

Volgens De Croo steunt de regering bpost in het bekijken van de opties om het bedrijf te versterken. Hij voegt daar drie krijtlijnen aan toe: de verworven rechten van werknemers moeten steeds gegarandeerd zijn, het bedrijf moet sterker worden (met onder meer oog voor nieuwe markten en producten van de toekomst), en het bedrijf moet economisch in België verankerd blijven.

De Kamer keurde eind vorig jaar een wetsontwerp goed dat de staat toelaat om minder dan de helft van de aandelen in bpost en Proximus aan te houden. Momenteel heeft de staat nog een belang van 51,04 procent in bpost. Mocht de transactie met PostNL doorgegaan zijn, zou het belang van de staat onder de helft gezakt zijn.