Direct naar artikelinhoud

Bijna vijftig doden bij confrontaties tussen rebellen en soldaten in Jemen

Saoedische troepen op hun basis in de Jemenitische havenstad Jemen (Archieffoto).

Bij gevechten tussen regeringstroepen en sjiitische rebellen in het zuiden van Jemen zijn zondag 48 doden gevallen. Dat zegt een officier van de regeringstroepen.

"In totaal kwamen 28 Houthi's (sjiitische rebellen) en 20 van onze soldaten om het leven in gevechten die ook 's avond bleven doorgaan", zei generaal Misfer al-Harithi, commandant van het negentiende infanteriebataljon van het Jemenitische leger. Volgens de officier slaagden zijn manschappen erin een plots rebellenoffensief terug te slaan in de regio Assilane in de provincie Chabwa, om vervolgens posities van de vijand te veroveren.

Het gebied waar gevochten wordt, is het enige deel van de provincie Chabwa dat nog onder controle staat van de Houthi-rebellen, die beschuldigd worden van banden met Iran. De gevechten vinden plaats ondanks een wapenstilstand, die verder min of meer standhoudt, en de vredesonderhandelingen sinds 21 april in Koeweit onder bemiddeling van de VN.

Pro-regeringstroepen, gesteund door een soennitische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, heroverden vijf provincies in het zuiden van Jemen in juli vorig jaar.

In het conflict in Jemen vielen sinds eind maart 2015 meer dan 6.400 doden. Zeker 2,8 miljoen inwoners sloegen op de vlucht.