Gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem kent forse uitbreiding

Gemeenschapsinstelling De Zande heeft vanaf 1 juni ruimte voor zes leefgroepen, goed voor 54 meisjes. Dat is bijna de helft meer dan een jaar geleden. Daarvoor werd geïnvesteerd in een milieuvriendelijk passiefhuis in Campus Beernem. De meisjes zelf stelden vandaag de nieuwe gebouwen voor.

Vanaf 1 juni heeft Vlaanderen 74 opvangplaatsen voor meisjes in de gemeenschapsinstellingen. Daarvan zijn er 54 plaatsen voorzien in Beernem, in zes leefgroepen. Tot voor kort waren dat er vier. Er is ondertussen een leefgroep bijgekomen en vanaf 1 juni komt er een nieuwe leefgroep bij. Dat is nodig, want er is een wachtlijst en Beernem kent een constante capaciteitsbezetting van ongeveer 95 procent.

Tegelijkertijd wordt voor de meisjes die zich in een negatieve invloedssfeer bevinden een nieuw hulpprogramma ontwikkeld, samen met enkele private voorzieningen. "En in samenspraak met de jeugdrechter. Het programma voorziet een speciaal traject dat op maat gemaakt is van de betrokken meisjes", aldus woordvoerder Peter-Jan Bogaert. Dat zorgt ervoor dat de meisjes niet langer maanden opgesloten zitten binnen de muren van De Zande, maar dat ze geleidelijk terug in een andere instelling of in de gemeenschap geïntegreerd worden.

Enkele van de meisjes stelden de nieuwe, ruime infrastructuur voor aan de hand van toneelstukjes die deel uitmaken van een jaarproject. Daarbij uitten ze hun gevoelens, maar het is vooral een manier om in groep met elkaar samen te werken. Er kwamen ook een twintigtal personeelsleden bij in Beernem.

Vlaanderen heeft in totaal 334 plaatsen, waarvan 260 voor jongens en nu dus 74 voor meisjes, waarvan 20 zogenaamde time-outplaatsen in Mol en Ruislede. Jongeren kunnen vanaf 12 jaar geplaatst worden in een gemeenschapsinstelling.

Meest gelezen