Brandweer waarschuwt voor woningbranden door elektrische fietsen

© mvn

Brandweer en de coördinator brandveiligheid van Binnenlandse Zaken waarschuwen voor het mogelijke brandgevaar van elektrische fietsen. Dat ­gebeurt nadat er in één maand tijd twee woningbranden ontstonden tijdens het opladen van fietsen.

csn

Volgens Bart ­Vandenbussche van Brandweervereniging Vlaanderen is waakzaamheid bij het opladen van de fietsen zeker belangrijk, omdat de batterij niet te blussen vallen bij brand. “Het gaat om lithium-ionbatterijen”, zegt hij. “Die zitten ook in laptops en gsm’s en kunnen in brand schieten door oververhitting tijdens het opladen of door een mechanisch ­defect. De ­chemische reactie die dan ontstaat, is niet te blussen. ­Water, schuim, ­poeder, het haalt ­allemaal niets uit. Het enige wat helpt, is afkoelen. Door er lang water op te spuiten, bijvoorbeeld.”

Tim Renders, ­projectcoördinator brandveiligheid bij Binnenlandse Zaken maant niet alleen aan tot voorzichtigheid bij elektrische fietsen, maar ook bij andere toestellen. “Batterijen die opladen, kunnen oververhit raken. Laad daarom nooit je gsm vlak naast je bed op. Een matras vat zo makkelijk vuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen