© rr

Vlaamse regering houdt komst Gentse biomassacentrale tegen

De Vlaamse topministers hebben beslist dat Bee Power geen subsidies krijgt. “Het dossier is onontvankelijk”, klinkt het. Daarmee is het einde verhaal voor de Gentse biomassacentrale.

eveline vergauwen

Maandagmiddag hebben minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) overlegd over de subsidies voor Bee Power in Gent. Ze kwamen ‘vrij snel’ tot de conclusie dat ze het advies van de administratie zouden volgen.

“Het advies heb ik dit weekend doorgenomen”, zei Bourgeois in een interview met de VRT. “Het was zwaar negatief. Er waren inhoudelijke problemen en het is te laat en onvolledig ingediend.”

“Vandaag hebben we met de Vlaamse regering collectief de beslissing genomen om de verdere procedure stop te zetten. Ik kon niet doen alsof ik het advies niet had, er zouden nog een hele week vragen volgen, ook woensdagmiddag in het parlement. Het zou niet logisch zijn om de beslissing uit te stellen.”

Dat negatief advies rond de bouw van de biomassacentrale lag al sinds 14 april op het bureau van Open VLD liggen. Dit weekend hebben CD&V en N-VA uiteindelijk inzage gekregen. “Dat advies was vrij duidelijk”, zegt een regeringsbron. “Het is onontvankelijk, want niet volledig.”

Einde verhaal

“Als de subsidie er niet komt, is het einde verhaal voor ons project”, zei de projectleider vorige week. “Nochtans zou de bouwfase gedurende 36 maanden werk kunnen geven aan 800 tot 1.000 mensen.”

In regeringskringen valt te horen dat de beslissing over de subsidies niet genomen is door de toekomstige minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), aangezien hij de eed nog niet heeft afgelegd, en dus nog geen minister is. “Het is raar dat een minister die nog geen minister is zegt dat hij die beslissing genomen heeft.” In een interview met het VRT-journaal leek hem dat evenwel niet te deren. “Ze hebben de beslissing genomen die ik ook had willen nemen.” Hij zei ook nog werk te willen maken van een “écht klimaatplan”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer