Geld voor moeders die vechten tegen extremisme

© blg

Al pratend ten strijde tegen radicalisering en extremisme. Het is het levenswerk geworden van de Vilvoordse Saliha Ben Ali (44), moeder van een gesneuvelde Syriëstrijder. Minister Jan Jambon (N-VA) heeft nu beslist haar organisatie financieel te ondersteunen. ‘Preventie is zo veel nuttiger dan repressie.’

Pieter Huyberechts

Wat heeft Saliha Ben Ali (44) gemeen met internationaal bekende actrices Nicole Kidman, Meryl Streep, Carey Mulligan en topmodel Cara Delevingne? Net als haar bekende vrouwelijke collega’s had ze gisteren de eer te mogen spreken op de internationale conferentie ‘Women in the World’. De moeder uit Vilvoorde gaf in Londen een gesmaakte lezing over de rol van jongeren en islam in de samenleving en de gevaren en signalen van radicalisering.

En ze weet waarover ze praat, Saliha Ben Ali, want in tegenstelling tot haar bekende collega’s op het Londense spreekgestoelte zag ze haar kind in de val van extremisme trappen. Eind 2013 nam ze thuis de telefoon op en kreeg ze te horen dat haar zoon Sabri, amper 19, in Syrië was gestorven. Gedood door een kogel, na maanden zonder contact. ‘Proficiat, uw zoon is martelaar geworden’, klonk het. De stem aan de andere kant van de telefoon leek niet eens verdrietig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen