© Photo News

Opvang asielzoekers in ruil voor klusjes

Hun eigen opvangplaats schilderen, zwerfvuil opruimen of ­helpen in het rusthuis... Wie straks als asielzoeker terechtkomt in de Oost-Vlaamse gemeente Maarkedal, zal moeten werken voor zijn of haar opvang.

OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA) is niet van plan om te wachten op een initiatief van de federale overheid, zegt hij dinsdag in Het Nieuwsblad en De Standaard. ‘Wettelijk of niet, we gaan die mensen activeren. We denken er ook over na om hen hun verhaal te laten doen in de scholen. Dat alles moet het draagvlak voor hun komst vergroten’, klinkt het.

Nachtergaele is volgens een steekproef van de krant lang niet de enige OCMW-voorzitter die vindt dat het opvangen van asielzoekers niet voor niets hoeft te zijn. Uit een rondvraag bij 91 steden en gemeenten blijkt dat een derde vindt dat ze al ­genoeg moeite doen om asielzoekers op te vangen. De helft van alle ondervraagde OCMW’s kijkt wel uit naar extra opvangplaatsen. Veel OCMW-voorzitters die bereid zijn om asielzoekers op te vangen, zeggen wel duidelijk dat daar iets tegenover moet staan. Lees: ze verwachten ­voldoende financiële compensatie en duidelijke afspraken voor de toekomst.

Maarkedal is bereid om vier extra plaatsen voor asielzoekers te voorzien. De eersten worden vanaf donderdag verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER