Direct naar artikelinhoud
Turkije

Turkije blijft maar Duitse burgers arresteren: Merkel is het zat

Turks president Recep Tayyip Erdogan en Duits bondskanselier Angela Merkel.Beeld AFP

De Duitse autoriteiten pikken het arresteren door Turkije van Duitse burgers niet langer. Het diplomatieke conflict daarover escaleert snel.

De vertrouwenscrisis tussen de twee NAVO-bondgenoten is in decennia niet zo diep geweest. Bondkanselier Angela Merkel heeft haar irritatie over de nasleep van de verijdelde coup in Turkije en het gescheld van president Erdogan over nazi-praktijken van haar regering lang beleefd en diplomatiek verwoord. Dat is nu afgelopen. Sinds gisteren heeft ze voor de ramkoers met Erdogan gekozen.

Berlijn is het meer dan zat dat Turkije Duitsers gijzelt als chantagemiddel om Merkel onder druk te zetten om Turken en Koerden aan Ankara uit te leveren die worden verdacht van terroristische activiteiten. Het gaat om leden van de Koerdische PKK en Turkse militairen, diplomaten, rechters, aanklagers en anderen die lid zijn van de Gülen-beweging en in Duitsland politiek asiel hebben aangevraagd.

De arrestatie van de Duitse activist voor de mensenrechten, Peter Steudtner, en zijn Turkse collega's werd 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar' genoemd. 'De Duitse regering eist de onmiddellijke vrijlating van Steudtner', zo kreeg de Turkse ambassadeur in Berlijn te horen. In zelden vertoonde ondiplomatieke taal werd de Turkse ambassadeur in Duitsland te verstaan gegeven dat de maat vol is.

De in scherpe bewoordingen gestelde reprimande noemde de beschuldigingen van banden met terroristische organisaties 'duidelijk verzonnen'. "Tenzij men Amnesty International en andere organisaties voor de mensenrechten wenst te kwalificeren als terroristische organisaties. Dat is absurd."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het eveneens "onbegrijpelijk dat journalisten gelijk worden gesteld aan terroristen, zoals de Turkse regering doet, duidelijk in opdracht van de Turkse regering, in de gevallen van Deniz Yücel en Mesale Tolu".

'Onbegrijpelijk dat journalisten gelijk worden gesteld aan terroristen, zoals de Turkse regering doet'
Duits ministerie van Buitenlandse Zaken

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, brak zijn vakantie af en keerde terug naar Berlijn om leiding te kunnen geven aan de confrontatiekoers met Turkije. Hij waarschuwde Duitsers voor de gevaren om naar Turkije te reizen. "Iedereen kan het slachtoffer worden. De meest absurde dingen zijn mogelijk. Willekeurige arrestaties zijn niet uitgesloten." 

Hij maakte meteen een verscherpt reisadvies bekend. Vanaf nu worden Duitsers die om persoonlijke of zakelijke redenen naar Turkije reizen aangespoord om 'extra voorzichtig te zijn'. Hun wordt dringend aangeraden om zich te registreren bij een Duits consulaat of de ambassade.

Terroristisch

Exportverzekeringen die de Duitse overheid afgeeft voor handel met Turkije worden heroverwogen. "Eerlijke gerespecteerde ondernemingen worden er als terroristisch afgeschilderd", zei de bewindsman, die daarmee verwees naar een bericht in de krant Die Zeit over een Turkse lijst met 68 Duitse bedrijven, waaronder Mercedes, die worden beschuldigd van banden met de Gülenisten.

Berlijn probeert met deze informele sancties op het gebied van toerisme en handel de Turkse regering onder druk te zetten om de drie gearresteerde Duitsers vrij te laten. De woordvoerder van Erdogan liet meteen al weten dat daar geen sprake van kan zijn en dat Berlijn de "onafhankelijkheid van het Turkse justitiesysteem dient te respecteren".

Duitsland is met een jaarlijks totaal van 31,4 miljard euro verreweg de grootste handelspartner van Turkije. Bovendien komt 15 procent van alle toeristen in Turkije uit Duitsland.