Drama met maaimachine: hertje verliest drie poten en sterft

© Rudy Debruyne

© Rudy Debruyne

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een triest beeld: twee hertenkalfjes zieltogend in een veld. Slachtoffers van de maaiwerken. Natuur­fotograaf Rudy Debruyne wil er boeren mee duidelijk maken dat ze voorzichtiger moeten zijn met hun grote landbouwmachines.

TOMMY HUYGHEBAERT

Natuurfotograaf Rudy Debruyne legde een dramatisch tafereel vast in een maaiveld in de buurt van het West-Vlaamse Merkem. “Twee kalfjes die de dag voordien nog met hun moeder rondliepen tussen het hooi, overleefden de maaiwerken van de boer niet. Een kalfje leefde nog toen we aankwamen. Het dier was drie poten verloren en stierf in de armen van de man die het naar een dierenarts wilde brengen.”

Met zijn foto’s wil Debruyne zeker geen steen werpen naar de landbouwers, maar wel het probleem onder de aandacht brengen. “Ik wil gewoon dat landbouwers meer gesensibiliseerd worden om dit te vermijden.”

Volgens Miguel Depoorter, projectmedewerker bij Regionaal Landschap IJzer en Polder, zijn dit soort dierendrama’s met grote landbouwmachines schering en inslag. “Heel wat soorten wild en vogels krijgen te maken met maai-incidenten. Net als reeën en hazen worden weidevogels zoals de kievit en de grutto, maar ook de patrijs, fazant, veldleeuwerik of de zeldzame kwartelkoning geregeld het slachtoffer van landbouwmachines.”

Het Regionaal Landschap IJzer en Polder bracht, samen met een aantal partners, een speciale brochure uit om de landbouwsector enkele alternatieve maaimogelijkheden aan te leren waarbij minder dieren in hun machines terechtkomen. “Daarmee kan het aantal slachtoffers met zeventig procent verminderd worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen