Opvolger Galant wil tot 2020 geen enkel treinstation sluiten

© BLG

Ondanks de loodzware ­besparingen bij het spoor zal deze regering geen enkel station sluiten en geen ­enkele stopplaats schrappen, en dat tot 2020. Dat belooft de nieuwe minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in zijn nieuwe beleidsnota.

Wim Brillouet

Een goede maand na het ontslag van Jacqueline Galant (MR) is opvolger François Bellot klaar met zijn eerste huiswerk. In zijn beleidsnota maakt hij één opvallende belofte. “Tussen nu en 2020 staat geen enkele sluiting van een stopplaats of station gepland.”

Opmerkelijk, want de spoorwegen staan voor loodzware besparingen. In mei vorig jaar werd al de sluiting van 23 stations in België aangekondigd. En in 25 Belgische stations blijven de loketten minder lang open. De regering-Michel stelt nu zwart op wit geen stopplaats of station te schrappen tot 2020. Minister Bellot wil “een spooraanbod voor iedereen: zowel in stedelijke als in landelijke gebieden”.

TreinTramBus (TTB) reageert voorzichtig positief. “Je kan een station openhouden en er toch maar één trein per dag laten stoppen. Deze belofte zegt nog niets over de ambitie die de regering heeft met het spoor”, zegt woordvoerder Jan Vanseveren.

Bellot zegt in ieder geval dat de NMBS meer reizigers moet aantrekken, er meer treinen op het bestaande net moeten rijden en er ook meer zitplaatsen moeten komen. De samenwerking tussen Infrabel en NMBS kan ook beter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen