Wetenschappers halen ‘holbewonersdieet’ onderuit

© Shutterstock

Wetenschappers halen het zogenaamde ‘holbewonersdieet’ onderuit: onze eerste voorouders zouden hun voeding niet bewust selecteren, maar aten eerder wat ze vonden om te overleven en zich voort te zetten. Dat besluit verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Quarterly Review of Biology’.

kvd

Het paleodieet is een populair dieet waarbij men enkel de fruit-, planten en diersoorten kiest waarvan men denkt dat onze voorouders die ook aten. Maar een gebalanceerd dieet was volgens Dr Ken Sayers, onderzoeker aan de Georgia State University in Amerika, zeker niet de grootste bekommernis voor de eerste mensen. ‘Zij wilden gewoon genoeg calorieën opnemen om te overleven en zich voort te zetten. Er zijn zelfs aanwijzigingen dat hun manier van eten te vergelijken is met dat van onze beren en varkens. Als taarten in die tijd bestonden en aan de bomen groeiden, zouden ze er zeker van gegeten hebben.’

‘Er is weinig bewijs dat de eerste mensen specifieke diëten hadden of voedselgroepen verkozen of vermeden. Vroegere studies beweren eerder dat onze voorouders omnivoren waren en een eclectische manier van eten hadden’, zegt Dr Sayers.

Bovendien leefden de mensen toen minder lang en kwamen de gevolgen van hun manier van eten niet tot uiting. Omdat onze levensverwachtingen vandaag de dag heel wat hoger liggen, kunnen de risico’s van zulke diëten zich nu wel manifesteren. ‘Mensen die zo’n ‘holbewonersdieet’ willen volgen, kunnen dus maar beter eerst nadenken over het effect op lange termijn’, zegt de onderzoeker.

‘Tot slot is het weinig nuttig een dieet van zo lang geleden toe te passen op ons hedendaagse leven. Hun leefwereld, vertering en het voedsel dat ze ter beschikking hadden, waren heel anders dan nu’, besluit Dr Sayers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer