Michel glundert, Bourgeois baalt: Vlaanderen moet 400 miljoen extra zoeken

© Bart Dewaele

Dankzij een onverwachte meevaller heeft de federale regering haar begrotingshuiswerk al af. De deelstaten zijn echter de pineut: Vlaanderen moet 400 miljoen euro extra zoeken. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was gisteren bijzonder kort van stof. ‘Ja, dit is helaas de toepassing van de bijzondere financieringswet. En neen, dat maakt onze opdracht er niet gemakkelijker op.’

Hannes Cattebeke, Simon Andries

Concreet moeten Bourgeois en zijn regering bij de begrotingscontrole nog eens op zoek naar 396 miljoen euro. Wallonië moet 247 miljoen extra ophoesten, Brussel 105 miljoen. Grote gelukkige is de federale regering, die afgelopen weekend dankzij dat cadeau van 750 miljoen euro wel héél snel haar begroting op orde kreeg.

Mooi cadeau

De fiscale verschuiving is het gevolg van een aanpassing van de financieringswet bij de zesde staatshervorming. Die wet bepaalt welk bedrag er elk jaar van het federale niveau naar de regio’s stroomt. Dat is voor dit jaar dus 750 miljoen euro minder dan aanvankelijk werd ingeschat. De federale regering, met de Vlaams-nationalisten van N-VA als grootste partij, krijgt dus een mooi cadeau op kosten van de deelstaten.

Hoe dan ook, na ‘de ontdekking bij de FOD Financiën’ afgelopen vrijdag, zag de premier plots zijn kans schoon om iedereen in snelheid te pakken. Maandenlang was er uitgekeken naar de ‘aartsmoeilijke’ begrotingscontrole, ‘de eerste grote test voor Michel’ of nog: ‘het regeerakkoord bis’. Uiteindelijk werkte de regering-Michel – ver weg van de camera’s – het begrotingstekort zonder noemenswaardige problemen weg.

Zware besparingsronde

De Vlaamse regering van haar kant kreeg het nieuws koud op haar dak. Vandaar dat er behalve de korte reactie van Bourgeois niemand bereid was om gisterenavond nog te reageren, ook niet de minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD). De komende dagen voor de Vlaamse departementen andermaal een zware besparingsronde.

Om het pijnlijke nieuws voor hun partijgenoot Bourgeois niet nog bitterder te maken, glunderden de N-VA-ministers Jan Jambon en Johan Van Overtveldt daarom gisteren net iets minder uitbundig dan de premier. Lees hun reacties in Het Nieuwsblad van dinsdag 31 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen