© wim hendrix

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Meerderheid van studenten klust bij

Meer dan de helft van de schoolgaande jongeren in Vlaanderen heeft een bijbaantje. Die baantjes worden steeds meer tijdens het schooljaar uitgevoerd. Studenten hebben het geld nodig om hun huur te betalen, of om extra pinten te drinken op café.

CHRISTOF WILLOCX

Onderzoekers van het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP), een adviesorgaan van de Vlaamse Overheid, hebben tweeduizend Vlaamse studenten tussen veertien en dertig jaar ondervraagd. Daaruit blijkt dat ruim 53 procent van de Vlaamse studenten een job heeft. Bijna de helft van die studenten doet die job ook of zelfs uitsluitend tijdens het schooljaar. Dat aantal ligt een derde hoger dan bij de vorige meting in 2006.

Hebben jongeren het dan niet druk genoeg met hun studies? “Jawel, maar ik wil ook op mijn eigen benen staan”, zegt Jolien Renders (18) uit Herentals. Jolien zit in haar eerste jaar Filosofie aan de Universiteit Antwerpen, en huurt sinds kort in haar eentje een studio in het centrum van Antwerpen. “Ik krijg een studiebeurs. Maar voor de rest moet ik zelf mijn boterham verdienen. Ik werk minstens drie avonden per week in het restaurant De Pottekijker op de Kaasrui in Antwerpen. Met die inkomsten betaal ik de huur van mijn studio en mijn andere rekeningen, zoals voor water en elektriciteit. Het is niet altijd makkelijk. Vaak werk ik ­ ’s­­­­ nachts­ tot 1 uur in De Pottekijker, en moet ik om 8.30u ’s ochtends alweer in de les zitten.”

Lees vrijdag ook getuigenissen van andere bijklussende studenten in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER