Moord op favela-artiest veroorzaakt dodelijke rellen in Copacabana

Er zijn zware rellen uitgebroken in een favela nabij de toeristische wijk Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De oproer kwam er nadat een favela-artiest er was doodgeslagen door de politie. Tijdens de rellen kwam een man van rond de dertig om het leven door een hoofdschot.

De 26-jarige dj en professioneel danser uit de wijk werd eerder dood teruggevonden in de sloppenwijk Pavao-Pavaozinho. De politie-eenheid UPP, die de arme wijken van drugshandelaars moet behoeden, zou de jongen doodgeslagen hebben nadat ze hem verkeerdelijk als drugstrafikant aangezien hadden. Een onderzoek is nu aan de gang.

De buurtbewoners verzamelden zich vervolgens aan de ingang van de favela om hun ongenoegen te uiten. De gemoederen raakten verhit en de demonstranten staken autobanden in brand. Volgens getuigen waren er ook geweerschoten te horen en werd er een politiekantoor aangevallen. De lokale media meldden de dood van een dertiger die in het hoofd was geschoten.

De laatste maanden komen er wel vaker rellen voor. President Dilma Rousseff heeft soldaten gestuurd naar de twaalf steden waar het wereldkampioenschap voetbal wordt gespeeld. Zij moeten daar de politiediensten versterken. Rousseff wil er naar eigen zeggen alles aan doen om het WK voetbal zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Meest gelezen