Di Rupo tegen N-VA: "Jullie manier van denken dateert uit middeleeuwen"

Tijdens de bespreking van de lijst met Grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard, heeft premier Elio Di Rupo (PS) woensdag in de Kamer stevig uitgehaald naar N-VA. Hij verweet de partij de Vlamingen te bedriegen door elk debat te reduceren tot een discussie tussen twee homogene gemeenschappen. "Jullie manier van denken dateert uit de middeleeuwen", aldus Di Rupo, volgens wie de resultaten van N-VA op het vlak van staatshervorming niet meer zijn dan een "wit blad".

jrosquin

De bevoegde Kamercommissie heeft woensdagmorgen de discussie aangevat over de lijst van de regering met grondwetsartikelen die tijdens de vorige legislatuur kunnen worden gewijzigd. De regering herneemt de lijst uit 2010 minus de artikelen die deze legislatuur werden besproken of gewijzigd. Gezien de staatshervorming die deze legislatuur werd gestemd, de uitvoering die nu moet volgen en de socio-economische uitdagingen, heeft de regering het niet nodig geacht bijkomede grondwettelijke werven te openen, legde de premier uit.

"Franstalige belastingregering"

Ben Weyts (N-VA) voerde aan dat verschillende Vlaamse partijen "forse standpunten" hebben ingenomen en noemde het pijnlijk te moeten vaststellen "dat de Vlaamse partijen zich moeten neervleien aan de voeten van de Franstalige partijen". Hij ziet in de lijst de bevestiging dat men "het beleid van deze Franstalige belastingregering wil voortzetten en het pad wil effenen voor een regering Di Rupo II".

"Dit is het toppunt", reageerde de premier. "Deze legislatuur was er een uitgebreide lijst. Uw slogan in 2010 was 'Durven veranderen'. U had een mandaat na de verkiezingen. Maar wat heeft u er mee gedaan? Rien, niks, nada", luidde het. Di Rupo voerde daarbij aan dat deze regeerperiode 47 wijzigingen aan de Grondwet werden aangebracht - meer dan tijdens de voorgaande staatshervormingen. Er waren voor 1.130 bladzijden institutionele hervormingen, aldus de premier. "Wat is uw balans? Eén wit blad".

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER