Grote Duitse radar in Raversyde wordt gerestaureerd

Uit het provinciedomein Raversyde, waar een deel van de Atlantikwall te vinden is, is een tien meter hoge Duitse radar uit de Tweede Wereldoorlog weggehaald. De "Würzburg Riese Radar", een uniek stuk, wordt gerestaureerd om daarna een prominente plaats te krijgen in het domein.
Een Wurzburg Riese radar in Douvres-la-Délivrande.

De Duitse mobiele radar uit WOII is een van de belangrijkste en grootste stukken uit de collectie van Raversyde. De radar is zo'n 10 meter hoog en maakt sinds 2009 deel uit van de collectie. De provincie West-Vlaanderen bezit het enig bekende exemplaar op een spoorwegwagon.

De radar kon de vijand tot op een afstand van 70 kilometer volgen. Langs de Duitse verdedigingslinie, de Atlantikwall, stonden tijdens WOII verschillende van dergelijke radars opgesteld.

De restauratie wordt uitgevoerd door de Bouwsmederij Everaert uit Bredene. Ze kan worden gerealiseerd dankzij de subsidie van het Europees Interreg IVA-project WW2-heritage en van de provincie West-Vlaanderen. Eind 2013 werden reeds een afstandsmeter en klein zoeklicht uit WOII gerestaureerd. De restauraties maken deel uit van een ruimer plan voor de herinrichting van het domein Raversyde.

Meest gelezen