Direct naar artikelinhoud

Trump spendeerde 55.000 dollar van campagnefonds aan aankoop eigen boek

Trump spendeerde 55.000 dollar van campagnefonds aan aankoop eigen boek

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaf ongeveer 55.000 dollar (een kleine 49.000 euro) van de fondsen die hij met zijn presidentscampagne inzamelde, uit om exemplaren van zijn eigen boek te kopen aan detailhandeltarief. Dat schrijft The Daily Beast vandaag. Zijn vestzak-broekzakoperatie zorgde er tegelijkertijd voor dat de verkoopcijfers van zijn boek artificieel de hoogte werden ingestuwd.

Uit documenten die bij de Amerikaanse Federale Verkiezingscommissie (FEC) werden ingediend, blijkt dat de Trumpcampagne op 10 mei voor 55.055 dollar boeken kocht bij boekhandel Barnes & Noble. Dat zijn meer dan 3.500 hardcoverexemplaren van zijn boek 'Great Again: How to Fix Our Crippled America'.

Een woordvoerder van de Republikein vertelde aan The Daily Beast dat de boeken werden aangekocht "als deel van de geschenken die worden uitgedeeld op de conventie, iets wat we moeten doen". Afgevaardigden die de Republikeinse Conventie in Cleveland in juli bijwoonden kregen een zak waarop Trumps slogan 'Make America Great Again' stond: daarin zat een exemplaar van zijn boek, samen met papieren zakdoekjes, plastic bekertjes, een pet, een t-shirt en een plastic figuurtje in de vorm van een foetus.

Maureen Blum on Twitter

@realDonaldTrump just received my @GOPconvention delegate #Trump swag bag - what no @trumpwinery bubbles? pic.twitter.com/bHZjxS5nu2

Afzien van royalties PR-expert

Ben Bruton vermoedt dat Trump het boek op die manier weer op de bestsellerslijst van de New York Times wilt krijgen en dat hij de boeken in de detailhandel kocht om zo royalties te ontvangen.

Het Republikeinse Nationaal Comité gaf geen commentaar op de vraag of hun kandidaat duizenden dollars aan campagnemiddelen mocht spenderen aan zijn eigen boek.

Volgens Paul S. Ryan van de non-profitorganisatie Campaign Legal Center (niet dezelfde Paul Ryan als de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, red.) zou Trump volgens de regels van het Federale Verkiezingscomité moeten afzien van de royalties op zijn boek. "Het is geen probleem als het boek van een kandidaat gekocht wordt door zijn comité, maar het is niet toegestaan om royalties te krijgen van de uitgever," aldus Ryan. "Dat is een illegale omwisseling van campagnefondsen naar persoonlijk gebruik."

Het Trump-team weigerde alle commentaar op de vraag of de zakenman zal afzien van de royalties op zijn boek. Ook uitgeverij Simon & Schuster wilde niet antwoorden op vragen.

Afzien van royalties PR-expert

Trump-bedrijven varen wel bij campagne

Donald Trump schakelt al sinds het begin van zijn campagne zijn bedrijven in om de kosten nadien te kunnen afschrijven.

Uit eerdere aangiftes bij de FEC blijkt dat hij miljoenen spendeert aan Tag Air Inc., waarvan hij CEO is, om met een privéjet te kunnen reizen. Hij gebruikt ook Trump-gebouwen om leden van zijn staf te huisvesten en om officiële evenementen te organiseren. De huur van zijn campagnehoofdkwartier in Trump Tower in Manhattan werd in juli bijna verviervoudigd (van 35.458 dollar per maand naar 169,758 dollar): de rekening wordt betaald met campagnefondsen. Ook zijn golfterreinen en restaurants verdienden al meer dan 260.000 dollar aan de campagne sinds midden mei.

Sinds het begin van zijn kandidaatstelling in juni 2015 ging al 17 procent van de campagnefondsen (ongeveer 11 miljoen dollar) naar bedrijven van de zakenman.

"Hij zou uiteindelijk winst kunnen maken als hij zichzelf terugbetaalt voor de campagneleningen," zegt Paul S. Ryan aan de New York Times. "Hij zou al zijn geld kunnen terugkrijgen plus de winstmarge voor wat zijn campagne hem heeft betaald voor goederen en diensten."

Sinds juni 2015 ging al 11 miljoen dollar aan campagnefondsen naar bedrijven van Trump