© EPA

Coulibaly loodst AA Gent met twee doelpunten voorbij Macedoniërs

AA Gent heeft zich op het veld van Shkendija Tetovo geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De Buffalo’s verdedigden in Macedeonië een 2-1 zege uit de heenwedstrijd, maar konden pas in het laatste half uur afstand nemen via twee doelpunten van Kalifa Coulibaly. Perbet en Neto dikten in de slotfase nog aan tot 0-4.

rah

Gent begon het beste aan de partij en zette meteen druk. De Buffalo's gingen meteen op zoek naar een doelpunt, wat hen meer ademruimte zou geven. Mitrovic kreeg een uitstekende kopkans, maar er zat nog een verdediger tussen. Ondertussen had het thuispubliek een slachtoffer gevonden in de persoon van Lasse Nielsen. De Deen liep al na twee minuten met een gele kaart achter zijn naam rond en had het moeilijk met de vinnige Hasani, waar het hevige publiek op probeerde in te spelen.

Halfweg de eerste helft was er de beste kans voor de bezoekers uit Gent. Danijel Milicevic zag een uitstekende vrije trap uit doel geranseld worden door Zahov. De Zwitser strooide in de eerste helft met goede voorzetten, maar Saief en Foket konden er niet van profiteren. Shkëndija kwam af en toe opzetten, maar moest het hebben van afstandsschoten.

Gent is na rust wel efficiënt

Na de rust ging Shkëndija furieus van start. Ibraimi en Radeski stichtten gevaar, maar respectievelijk Asare (tijdens de rust Nielsen komen vervangen) en Mitrovic konden opruimen. Na een kleine tien minuten ging de storm liggen en dat was het sein voor Gent om de wedstrijd te beslissen. Saief kreeg op het uur te veel ruimte op links. Zijn voorzet naar de vrijstaande Coulibaly was perfect en de Malinees kopte staalhard binnen.

Diezelfde Coulibaly volgde negen minuten later goed op Moses Simon en verschalkte Zahov een tweede maal. De fans van Shkëndija hadden het wel begrepen en verlieten massaal het stadion. Zij zagen dus niet hoe invaller Perbet en Neto het mes nog wat dieper in de wonde staken. De knal van de Braziliaan was er eentje om in te kaderen.

Gent overleefde zo prima de lastige klip in Macedonë en mag zich minstens tot de winterstop opmaken voor Europees voetbal.