Twee gijzelnemers bij justitiegebouw in Istanboel gedood, gijzelaar overleden

© AFP

Een extreemlinkse Turkse groepering hield dinsdagnamiddag in Istanboel een procureur gegijzeld. De politie doodde de twee gijzelnemers en bevrijdde de openbaar aanklager, die later bezweek aan zijn verwondingen.

jvt, dgs

Het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) publiceerde dinsdagmiddag een foto van de procureur, die de dood van een tiener tijdens antiregeringsprotesten onderzoekt, met een wapen op zijn hoofd gericht. Gewapende mannen hadden het kantoor van de openbaar aanklager bestormd.

De uiterst linkse beweging houdt de regeringspartij AKP van premier Erdogan verantwoordelijk voor de dood van de 15-jarige Berkin Elvan. Die werd tijdens protesten geraakt door een traangasgranaat en overleed na negen maanden in coma.

De groep wilde dat de politieman die ze verantwoordelijk hield op televisie schuld bekende aan de dood van de jongen. Daarnaast eisten ze dat de betrokken agenten in ‘volksrechtbanken’ zouden terechtstaan. Ook de aanklachten tegen demonstranten die voor de jongen op straat kwamen moesten worden opgeheven.

Gijzelnemers doodgeschoten

Op televisiebeelden was te zien hoe de veiligheidsdiensten het gerechtsgebouw binnenvielen. Enkele uren later berichtten de lokale media dat de gijzeling afgelopen is. De twee gijzelnemers werden doodgeschoten en de Turkse procureur werd in veiligheid gebracht, maar bezweek aan zijn verwondingen.

De Turkse autoriteiten geven momenteel geen officiële persmededeling omdat er gevreesd wordt voor meer acties van de DHKP-C.

De VS, de EU en Turkije beschouwen de DHKP-C als een terroristische organisatie. In 2013 voerde de groep een zelfmoordactie uit aan de Amerikaanse ambassade.

Gewapende groep gijzelt procureur

Een extreemlinkse groep heeft in de Turkse stad Istanboel een openbare aanklager gegijzeld. Volgens Turkse media zit de marxistische beweging DHKP-C achter de gijzeling in het justitiegebouw in het stadsdeel Caglayan. Het gaat om de aanklager in de zaak van de jonge Berkin Elvan, die bij de protesten aan het Gezipark in 2013 dodelijk gewond raakte door een traangasgranaat.

De DHKP-C eiste dat de agenten die voor de dood van Berkin Elvan verantwoordelijk zouden zijn, publiekelijk een bekentenis afleggen. De onderzoeken tegen manifestanten, die vanwege de dood van Berkin Elvan geprotesteerd hebben, moeten dan weer stopgezet worden. Als de autoriteiten geen gehoor geven aan de eisen van de groep, wordt de openbare aanklager gedood. Volgens persagentschap DHA drong een speciale eenheid het gebouw binnen en waren schoten te horen.

Berkin Elvan was na zijn verwonding, die hij opliep tijdens een betoging in juni 2013, in een coma geraakt. In maart vorig jaar overleed hij zonder ooit nog bij bewustzijn te zijn gekomen. Het onderzoek maakte voorlopig geen vorderingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen