WHO: suikerconsumptie drastisch beperken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de consumptie van toegevoegde suikers drastisch beperken. Die suikers zitten in allerlei bereide voedingswaren, van frisdranken tot zelfs diepvriespizza’s. Doordat we alsmaar meer van die suikers binnen krijgen, hebben steeds meer mensen last van suikerziekte, overgewicht en tandbederf.

“In eerste instantie is het aantal gevallen van obesitas spectaculair gestegen,” stelt voedingsdeskundige Erik De Marteleire vast, “en dat overgewicht is op zijn beurt direct gerelateerd aan diabetes”. En dan gaat het specifiek om diabetes type 2, dat niet toevallig bekendstaat als suikerziekte. Vroeger kregen vooral veertigplussers deze ziekte, maar de laatste jaren wordt de ziekte ook steeds meer vastgesteld bij twintigers en tieners.

Door de overmatige suikerconsumptie neemt ook het aantal hart- en vaatziekten toe. “Het is het niet alleen toe te schrijven aan de suikers, maar wel voor een heel groot gedeelte”, nuanceert Erik De Marteleire. "Deze ziekten duiken ook steeds meer op omdat we simpelweg te veel eten."

Blikje cola

Om de ziektes een halt toe te roepen, roept de Wereldgezondheidsorganisatie nu op om de inname van toegevoegde suikers drastisch te beperken. Suiker mag volgens de bestaande WHO-richtlijn maximaal 10 procent van de ingenomen energie bedragen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie raadt nu aan om dat te halveren tot 5 procent, of gemiddeld zo’n 25 gram per dag.

Die berekening gaat uit van een gemiddeld iemand die dagelijks zo’n 2.000 kilocalorieën energie verbruikt. Daarvan mag volgens de WHO slechts 100 kilocalorieën uit toegevoegde suikers bestaan. Dat komt overeen met 25 gram suiker. “En daar zit je al snel aan”, merkt Erik De Marteleire op. “In cola zitten bijvoorbeeld zo'n 18 klontjes of 80 gram suiker per liter. Dus bevat één blikje cola al 6 klontjes of ruim 26 gram suiker. Daarmee zit je dus al boven de hoeveelheid die de WHO-adviseert.

Etiketten

Om de hoge suikerconsumptie aan te pakken vraagt de WHO betere informatie op het etiket en hogere belastingen op suikerrijke producten.

Intussen kunnen consumenten zelf waakzaam zijn door het etiket goed te lezen. Zo wijst de aanwezigheid van glucose-, fructose- of maïsstroop vaak op een hoge suikerconcentratie.

Eén maand zonder suiker

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de toegevoegde suikers in ons voedsel. Dat blijkt uit de grote interesse voor gezonde, suikerarme voeding. 

Op deredactie.be merkten we die interesse ook, want de Koppen-reportage waarin journalist Tim Verheyden een maand zonder suiker leefde, werd de afgelopen maanden bijzonder goed bekeken.

Panorama

Vanavond gaat het reportageprogramma "Panorama" ook dieper in op het thema van gezonde voeding.  De reportagemakers gingen bij een aantal bedrijven kijken hoe eenvoudig het soms is om gezonder te eten: in Finland, bij Google en in de eigen VRT-keuken.

Panorama, vanavond om 21.30 uur op Canvas.

Meest gelezen