© Archiefbeeld

Rechter plaatst weer meisje (16) in psychiatrie voor volwassenen

De 16-jarige Astrid is vorige week gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling voor volwassenen. Reden: het schrijnend gebrek aan plaatsen in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

tomas

Het verhaal van Astrid doet erg denken aan dat van Jolien, een zwaar autistisch meisje dat in 2013 als 13-jarige gedwongen werd opgenomen in een psychiatrie voor volwassenen omdat er nergens anders plaats was. Ook Astrid heeft een complexe problematiek, zoals ADHD, autisme, een emotionele groeiachterstand en sinds kort ook psychoses. Sinds ze in september niet meer naar school kan gaan, ging ze twee keer een tijdje in crisisopname, de laatste keer in Sint-Niklaas.

‘Toen Astrid vorige week maandag weer buiten haar zinnen was, zag men geen andere oplossing dan collocatie’, zeggen haar ouders. ‘Zien hoe de politie in vol ornaat je dochter meeneemt,... zoiets rukt de ziel uit je lijf.’

Wegens een gebrek aan opvang in de kinder- en jeugdpsychiatrie moest ze gedwongen worden opgenomen in het psychiatrisch centrum Bethanië in Zoersel voor volwassenen. Daar moet ze zeker nog een maand blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer