© Photo News

Gerecht opent jacht op buit criminelen

Het gerecht voert voor het eerst in België een nieuw soort onderzoek naar veroordeelden die vermogens achterhouden. Ook vrienden en familie van de veroordeelde lopen in het vizier als ze de 'buit' helpen verbergen. Dat bericht De Tijd donderdag.

gjs

Al te vaak worden criminelen in België veroordeeld tot boetes of wordt hun geld, vastgoed of andere bezittingen verbeurdverklaard, maar slagen ze erin niets te betalen of hun vermogen verborgen te houden. Een wetswijziging in februari vorig jaar gaf alle parketten in ons land verregaande bevoegdheden om na een veroordeling een nieuw soort onderzoek te voeren naar die openstaande boetes, verbeurdverklaringen en gerechtskosten. De magistraten mogen mensen verhoren, kluizen openbreken, rekeningen inkijken, zelfs telefoons afluisteren en huiszoekingen doen, ook bij vrienden of familie van de veroordeelde.

Na maanden overleg, richtlijnen van het college van procureurs-generaal en begin dit jaar nog opleidingen voor magistraten, gaat justitie nu jagen op de verborgen vermogens van veroordeelden. 'We hebben de eerste dossiers geopend, zowel bij het hof van beroep van Gent als bij de parketten van eerste aanleg in Oost- en West-Vlaanderen', bevestigt de procureur-generaal van Gent, Anita Harrewyn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer