VDAB-topman wil nieuwe bruggepensioneerden tot hun 65e activeren

"Het is een goed principe om mensen tot hun echte pensioen te activeren." Tot hun 65e, dus. Met die uitspraak gooit VDAB-topman Fons Leroy de knuppel in het hoenderhok. Want de regering staat voor een loodzwaar dillemma: voer je het regeerakkoord uit of kies je voor sociale vrede door de bruggepensioneerden met rust te laten?

Morgen moet de federale regering een cruciale beslissing nemen: aanvaardt ze wel of niet het akkoord over brugpensioen van de sociale partners. Dat ligt moeilijk, want de regering wil bruggepensioneerden graag tot hun 65e activeren, zelfs wie nu al van het systeem geniet. 

Werkgevers en werknemers willen dat uitdrukkelijk niet, zowel voor nieuwe bruggepensioneerden als voor wie nu al met brugpensioen is. Die laatste categorie krijgt zelfs het privilege om een aangeboden job te weigeren.

Leroy is een topambtenaar - met een socialistisch stempel bovendien - en geen politicus. Hij heeft geen zeggenschap in deze kwestie maar beschikt als VDAB-topman natuurlijk wel over moreel gezag. Hij zegt in een interview met De Tijd dat het een "goed idee is om mensen tot hun echte pensioenleeftijd te activeren." En voor de duidelijkheid: activeren kan van alles betekenen. Verplicht laten solliciteren, maar ook een opleiding geven.

Sollicitatieplicht

Leroy nuanceert echter ook: dat mensen die nu al met brugpensioen zijn ook verplicht moeten solliciteren, hoeft voor hem niet. "Op gemaakte afspraken kan je moeilijk terugkomen. Maar voor nieuwe bruggepensioneerden zou ik het logisch vinden dat ze worden begeleid naar een nieuwe baan."

Ook de regering evolueert ondertussen. De contractbreuk - zoals de bonden het noemen - tegenover de huidige generatie van bruggepensioneerden - zou we willen opgeven. Maar voor de nieuwe bruggepensioneerden wil ze wél een actief beleid, aangezien dit centrumrechtse kabinet sterk op activering inzet.

Passende banen

Dan rest de vraag: is er wel werk voor die oudere generatie? Volgens Leroy wel. Hij spreekt in het interview over "passende banen", die de VDAB moet vinden via een slimme heroriëntering van oudere werknemers.

En tegelijkertijd wil hij een cultuuromslag. "Het is gewoon heel moeilijk om oudere werknemers ervan te overtuigen dat ook zij aan de slag moeten blijven op een moment dat veel jongeren werkloos zijn. Dat is economisch wel zinvol: er moeten zo veel mogelijk mensen werken, want werk creëert werk."

Meest gelezen