"Waarom kan derde-betalersregeling niet voor iedereen gelden?"

SP.A noemt de invoering van de derde-betalersregeling voor patiënten die een verhoogde tegemoetkoming genieten een stap in de goede richting, maar vraagt zich af waarom het systeem niet meteen voor alle patiënten kan gelden.

Huisartsen zijn vanaf 1 oktober verplicht de derde-betalersregeling toe te passen bij patiënten die de verhoogde tegemoetkoming genieten. Van de maatregel zullen ongeveer 1,9 miljoen mensen kunnen genieten. Het remgeld betalen ze net als de rest van de bevolking aan de arts, maar het gedeelte dat de andere Belgen terugkrijgen via het ziekenfonds, moeten ze niet eerst meer zelf betalen.

De SP.A vindt dat een stap in de goede richting, maar noemt het tegelijk "te beperkt, te ingewikkeld en te stigmatiserend". Volgens de socialisten staat het E-health-platform intussen ver genoeg om de regeling voor iedereen te laten ingaan. "Blijkbaar houdt de regering van de nodige administratieve rompslomp: complex voor de patiënt en voor de arts", stelt Kamerlid Karin Jiroflée.

De partij wijst erop dat een kwart van de gezinnen gezondheidsuitgaven maar moeilijk kan inpassen in het gezinsbudget. "Zorguitstel heeft zeer kwalijke gevolgen voor de individuele patiënt maar ook voor de gezondheidszorg", waarschuwt Jiroflée.

Meest gelezen